Subvencije u turizmu 2,6 mlrd. RSD

Srbija je ove godine iz državnog budžeta opredelila 4,7 milijardi dinara za turizam, kaže predstavnica sektora za turizam Ministarstva finansija Vera Janković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

16:52

Default images

Od toga je, prema njenim rečima, 2,6 milijardi dinara namenjeno subvencijama, a jedan deo biće utrošen za kredite.

Konkursi za subvencije se objavljuju redovno, dok se očekuje da će konkursi za kredite biti objavljeni ovih dana na internet stranici Ministarstva finansija, navela je ona.

Imajući u vidu savremene trendove u turizmu bilo bi dobro da se razmišlja i o podsticajima, kao meri koja bi bila korisna podrška domaćoj turističkoj privredi, mišljenja je Janković.

Takva mera odnosila bi se na podsticaje u oblasti aviosaobraćaja, za turoperatore, hotelijere i pojedince a doprinela bi ublažavanju uticaja sezonalnosti u turizmu, navela je ona u Privrednoj komori Srbije.

Jankovićeva je navela i da je devizni priliv od turizma iznosio 707.761 evra u prošloj 2012. godini i na novou je prethodne godine.

Prema njenim rečima, za prva dva meseca ove godine Srbiju je posetilo 233.583 turista, što je za dva odsto više nego lane.

Najveću posećenost su imali planinski centri, pa je tako na Kopaoniku zabeležen porast broja dolazaka za 12 procenata u toku ove zimske sezone.

U poseti našoj zemlji najbrojniji su bili gosti iz Crne Gore, BiH, Hrvatske ali i Nemačke, Italije i sve više Ruske Federacije, navela je Janković na sastanku Udruženja za turizam i ugostiteljstvo u Privrednoj komori Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: