PayPal stigao, uplate još neće

Sve koji su nestrpljivo čekali PayPal jutros je obradovala vest da je ovaj sistem stigao u Srbiju. Ali zasada još nema zakonskh mogućnosti za primanje novca.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

14:42

Default images

Za privrednike koji bi želeeli da svoju robu plasiraju u inostranstviu i dalje se čeka.

Da bi se omogućila i druga faza potrebna je izmena Zakona o deviznom poslovanju, kaže za B92 Savetnik ministra finansija Jasna Matić.

Prema njenim rečima, Narodna banka radi na stvaranju tih uslova i da "očekuje da će se to završiti pre letnje pauze Skupštine Srbije".

"Jednostavno rečeno, zakonska prepreka je da naši građani ne mogu da imaju račune u inostrnastvu i stavovi su da bi se koristili usluge PayPala za naplatu od strane naših privrednika to bi se tretiralo kao imanje računa u inostranstvu", kaže Matićeva .

U prvoj fazi građanima omogućena kupovina i slanje novca i da je to praksa koja važi za sve zemlje u kojima ta kompanija posluje. Kako kaže Matićeva, sve zakonske prepreke za taj prvi deo uklonjene su poslednjim izmenama poreskih propisa još prošle godine.

Prema njenim rečima, takvo trgovanje donosi poboljšanje kupovine preko interneta, omugućava građanaima da vrlo jednotavno i bezbedno kupuju. Dosada je, kako kaže, velika prepreka bila i ta što kod našeg naroda postoji stah koji se odnosi na stepen bezbednosti da bi građani kupovali preko interneta.

"Internet se sada postao dostupan, mnogo se koristi, očekujem da će se sada još više koristiti i za kupovinu različitih usluga", kaže Matićeva.

Svaka dodatna mogućnost elektronskih plaćanja, pogotovo dolazak ove kompanije koja je najzastupljenija u svetu kad se radi o plaćanjima na Internetu, izvanredna je za klijente banke.

"Sve ono što je dobro za naše klijente, dobro je i za Banku. Očekujemo da će se povećati obim Internet plaćanja", kažu za B92 iz Erste banke.

Na pitanje da li će i dalje biti potrebne e-kartice, stručnjaci iz Erste odgovaraju da su kartice i PayPal su više komplementarni, nego konkurentski proizvodi. Pored toga, ima trgovaca na Internetu koji ne prihvataju PayPal uplate, već samo platne kartice.

PayPal postoji u gotovo svim zemljama na svetu, ali obim Internet plaćanja platnim karticama je u konstantnom porastu.

Bankari kažu da su klijenti su nestrpljivo čekali PayPal i veliki broj njih im se danas javio radi verifikacije platne kartice.

Dolazak PayPal-a odličan je za razvoj e-trgovine u Srbiji, ali pravi napredak očekuje se sa omogućavanjem naplate putem ovog servisa. Pored toga, PayPal je aktivan i u drugim oblastima, kao što su mobilna plaćanja u prodavnicama i sa nestrpljenjem čekamo dolazak ovih rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: