Alarm zvoni: I vekna beži sa trpeze

Kako pada standard, pada potrošnja najskuplje hrane, a nauštrb toga raste potrošnja hleba. Međutim, kada nemamo para ni za veknu, onda je vreme da se reaguje.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Sreda, 10.04.2013.

09:26

Default images

Kako piše novosadski Dnevnik, ako išta treba da upali alarm, to je činjenica da u Srbiji pada i potrošnja hleba.

Nije nam bilo za pohvalu to što smo u Evropi prednjačili po potrošnji hleba jer smo tom namirnicom kompezovali nedostatak voća, povrća, mleka i mesa, ali sada nam i vekna beži s trpeza.

Ekspert u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković kaže za Dnevnik da je prošle godine potrošeno 2,4 odsto hleba i peciva manje nego 2011. godine, kao i 6,5 odsto mesa, 4,7 odsto mleka i 4,5 odsto šećera manje, a smanjena je i potrošnja voća i povrća.

"Po potrošnji hrane značajno zaostajemo za razvijenim zemljama Evrope, dok nizak životni standard doprinosi smanjenom obimu prometa i potrošnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda", istakao je on.

Koliko su nam trpeze siromašne, najbolje se vidi kada godišnju potrošnju neke namirnice preračunamo u dnevnu. Tako ispada da stanovnik Srbije dnevno pojede 115 grama mesa, 280 grama hleba i popije malo više od pola šolje mleka.

Ukupna potrošnja hleba i peciva 2011. bila je 107,3 kilograma po članu domaćinstva, prošle godine 104,7 kilograma, dok je ukupna potrošnja svih vrsta svežeg mesa 2012. iznosila 41,9 kilograma, što je 6,5 procenata manje nego godinu ranije. Kada je o mesu reč, ubedljivo smo najviše trošili svinjetine, a potom piletine jer je proizvodnja živinsog mesa jeftinija, kraći su ciklusi tova.

Međutim, sada ni te vrste mesa ne možemo sebi da priuštimo u nekadašnjim količinama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: