Fijat ne rešava probleme Kragujevca

Propadanje preduzeća i ustanova, praćeno, neretko, i neskrivenom pljačkom njihove imovine, trajalo je predugo, tako da su mnoge na ivici opstanka.

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 09.04.2013.

19:29

Default images

Za neke od njih ne postoje ni garancije da će preživeti polovinu naredne godine, kada prestaje obaveza države da podržava firme u restrukturiranju.

Dolazak Fijata i njegovih dobavljača, doprineo je da kragujevačka privreda lane ostvari suficit u trgovini sa svetom, ali ipak nije rešio sve nedaće ovdašnjih firmi.

Trenutno, u Kragujevcu protestuju zaposleni u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Šumadija DES“ i naučno - istraživačkoj ustanovi Centar za strna žita.

U DES-u već duže od dve nedelje štrajkuje 70 od ukupno 90 radnika, a zahtevaju isplatu 11 zaostalih zarada i obezbeđenje posla. U dramatičnoj situaciji je i ustanova Centar za strna žita, gde je od juče ponovo, po ko zna koji put, organizovan generalni štrajk. Deo zaposlenih je prekjuče zaposeo prostorije Šumadijskog upravnog okruga, a juče ujutru su zaposlenima, osim načelniku okruga Zoranu Rajeviću, zabranili ulazak u zgradu tog državnog organa.

Sindikat i radnici Centra traže pravo na lečenje za sve zaposlene, isplatu 14 zaostalih zarada, uplatu doprinosa za prethodne dve godine, ali i konačno rešavanje statusa ustanove.

Iako trenutno ne štrajkuju, zaposleni u kragujevačkom Autosaobraćaju (AS-u) nisu u ništa boljoj poziciji jer je preduzeće od početka 90-ih do ovih dana, u poslovno - sindikalnim mahinacijama, toliko temeljno upropašćen da jedino čudo može da ga spasi od skorašnje totalne propasti. Inspektori za privredni kriminal od skora ponovo kontrolišu poslovanje AS-a za poslednjih deset godina, ali je pitanje koliko će ono što otkriju da pomogne uništenoj firmi i njenim preostalim radnicima.

U nezavidnoj situaciji su i preduzeća Grupe Zastava vozila - Zastava Kamioni, Zastava Inpro, Specijalna vozila, u kojima je zaposleno nešto više od 1.800 radnika, a koji sa zebnjom čekaju sredinu naredne godine, kad ističe rok za privatizaciju društvenih firmi u restrukturiranju pošto, osim za Kamione, do sada nije bilo zainteresovanih kupaca i eventualnih strateških partnera.

U istom položaju je i nekadašnja Zastavina fabrika "21. oktobar“ , sa oko 270 preostalih radnika, koja bi, takođe, do sredine naredne godine morala da bude privatizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: