Sindikati ŽS spiskali 600.000 evra?

Železnice Srbije grcaju u dugovima, država ih subvencioniše novcem građana, pa ipak to ne sprečava sindikate da bahato troše pare kojih nema, piše Blic.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 09.04.2013.

17:53

Default images

Prema pisanju lista, rukovodioci i članovi nekoliko sindikata JP Železnice Srbije, tokom prošle godine za smeštaj, hranu i putovanja po inostranstvu potrošili su više od 600.000 evra.

Kako se navodi, ovaj ceh napravilo je svega 75 ljudi.

Blic piše, da su sindikalni aktivisti u prošloj godini od "Železnica“ naplatili više od 43 miliona dinara za smeštaj u hotelu "Beograd“, da im je na ime dinarskih dnevnica isplaćeno oko 12 miliona dinara dok su ih putovanja po inostranstvu koštala više od 93.000 evra. Na spisku onih kojima "Železnice“ plaćaju smeštaj, hranu i putovanja, u samom vrhu po visini računa nalazi se predsednik Sindikata železničara Srbije Mirko Lazić.

"Za vas su velike sume, za mene nisu. Niko nije išao nigde za džabe već za potrebe sindikata. Ja sam putovao u London na sastanak Međunarodne organizacije sindikata, čiji smo mi članovi. Iznos od 9.500 evra je potrošen za deset službenih putovanja, za avionsku kartu i noćenje i pritom niko nije otišao na put a da to nije potpisao generalni direktor. Sve što nam je plaćeno u skladu je sa kolektivnim ugovorom", kaže Lazić.

Za razliku od njega, Nebojša Nikić iz Sindikata izvršnih službi "Železnica Srbije“ priznaje da su troškovi veliki.

" Ako me pitate da li je mnogo, da mnogo je! I mi ćemo zbog stanja u preduzeću maksimalno smanjiti broj sindikalnih službenika, tako da će se i troškovi smanjiti. Mene su pre četiri godine prozivali za devizne dnevnice i tada sam odlučio da više ne uzmem nijednu, zato me i nema na spisku onih koji su putovali u inostranstvo", kaže Nikić.

On dodaje da astronomske sume ne treba da čude ako se zna da u "Železnicama Srbije“ postoji čak 27 sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: