"Ovo je vreme preživljavanja"

Direktorka Fonda za razvoj Srbije Slađana Backović kaže da ovo nije vreme velikih investicija, već vreme preživaljavanja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

14:39

Default images

Zbog toga će Fond uvesti kredite za refinansiranje i reprogramiranje ranije uzetih zajmova.

"Fond za razvoj doneo je odluku da odobrava kredite za reprogramiranje i refinansiranje kredita, a moguće je zaključiti i sporazum o regulisanju dugova kako bi se privrednim subjektima i korisnicima kreditnih sredstava pomoglo da prevazidju ovaj težak period", kazala je Backović na predstavljanju Programa Fonda za razvoj za 2013. godinu u regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

Prema njenim rečima, planirana sredstva za reprogramiranje iznose 4,5 milijardi dinara, zbog čega se ove godine očekuje manji priliv sredstava za odobravanje novih kredita.

Prema programu Fonda, ove godine će za investicione kredite biti izdvojeno 9,5 milijardi dinara, milijarda je planirana za kratkoročne kredite, 800 miliona za zanatske radnje i preduzetnike, a 700 miliona za stare uslužne zanate, žensko preduzetništvo i kredite za početnike, što ukupno iznosi 12 milijardi dinara.

Backović je rekla da je produžen rok otplate za investicione kredite, i da on iznosi šest godina s grejs periodom od godinu dana, dok je rok otplate za trajna obrtna sredstva dve godine uz grejs period od godinu dana.

Fond je nastavio sa politikom smanjenja kamata, pa one ove godine iznose od jedan do četiri odsto u zavisnosti od teritorije u kojoj privredni subjekt preduzima aktivnosti. Kamate su niže za subjekte sa nerazvijenih područja.

Fond je, prema rečima Backovićeve, struktuiran tako da pre svega odobrava sredstva za mala i srednja preduzeća, pa je visina kredita limitirana.

Za velika preduzeća limit je 300 miliona dinara, za srednja 200 miliona, za mala 100 miliona dinara, a da bi neko mogao da dobije kredit mora da ima pozitivna dva poslednja bilansa. Sredstva obezbedjenja kredita su tradicionalna.

Odgovarajući na pitanje o problemu garancija Nove Agrobanke a.d, Backović je rekla da je Fond za razvoj na osnovu zakona automatski preuzeo sve kolaterale koji su bili u Agrobanci.
"Ako nije bilo dobrih kolaterala, za one koji imaju biznis tražio se način kako pomoći, pa su dodata sredstva obezbedjenja u slučaju kada to nije zadovoljavalo principe Fonda, neki su dodali hipoteku", kazala je ona.

Potraživanja od onih koji su blokirani, u stečaju ili su u likvidacionom postupku, potraživanja će biti naplaćena sudskim putem, napomenula je ona.

Backović je najavila da će se o pristiglim i obradjenim zahtevima odlučivati krajem aprila, da će se u Fondu za razvoj ove godine češće zasedati i da se zahtevi podnose tokom cele godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: