Dačić ide po ruske pare za 7 dana

Sporazum o ruskom državnom kreditu za budžet Srbije od 500 miliona dolara biće potpisan iduće sedmice, rekao je ministar Milan Bačević.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 03.04.2013.

14:54

Default images

Taj sporazum će biti potpisan tokom posete premijera Srbije Ivice Dačića Moskvi, najavio je ministar prirodnih resursa.

Bačević, kopredsednik srpsko-ruskog Komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju, razgovarao je danas u Moskvi sa kopredsednikom ruskog dela tog komiteta, ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

On je u Moskvi kazao da će prilikom posete Dačića Rusiji najavljene za 10. i 11. april, biti potpisan i sporazum o odobrenju kredita od 800 miliona dolara za modernizaciju železnice Srbije.

Predviđeno je, dodao je Bačević, i potpisivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, i o saradnji u odbrani.

Bačević je kazao da očekuje da će biti reči i o mogućem uključivanju automobila, šećera, duvana i sira na listu proizvoda oslobođenih carine pri izvozu robe iz Srbije u Rusiju.

On je naveo da je ruska strana "izrazila veliko zadovoljstvo" što je Srbija brzo izradila prostorni plan za gasovod Južni tok i donela zakon kojim je gasovod proglašen za nacionalni projekat.

Po rečima Bačevića, Srbija je bila spremna da još 20. decembra postavi kamen temeljac za gasovod Južni tok, ali kasne izvođački projekti, koje treba da urade srpska i ruska strana.

Naveo je da je "ruska strana izrazila ozbiljnu zabrinutost" time što je Srbija potpisala Treći energetski paket sa EU, jer Rusija smatra da će biti "štetan" za srpsko-rusku saradnju od 2015. godine, kada Beograd treba da preuzme obaveze iz tog sporazuma.

Bačević je rekao da je Rusija zainteresovana za učešće u eksploataciji naftnih škriljaca u Aleksincu, za energetski kompleks Kovin i za produženje dozvole za istraživanje naftnih i gasnih resursa, do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: