Od avgusta bez goriva BMB 95 i D2

Benzin premijum BMB od 95 oktana i dizel D2 od avgusta neće moći se više prodavati na pumpama u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

16:04

Default images

U NIS-u kažu da su spremni za proizvodnju goriva evropskog kvaliteta još od novembra, kada je završena modernizacija rafinerije u Pančevu i da planiraju izvoz tog goriva na tržišta balkanskog regiona.

Goriva jeftinija za 3 do 4 dinara neće moći da se kupe u Srbiji od avgusta. Iako u prvom trenutku deluje kao novi udar na kućni budžet već osiromašenih domaćinstava, u Udruženju naftnih kompanija Srbije tvrde suprotno.

"Biće uspostavljena jedna ozbiljna i prava konkurencija u gorivu Evropremijum BMB95 koji na tržište u Srbiji dolazi iz rafinerija u okruženju, ali i iz NIS ove rafinerije. Time će se stvoriti uslovi da se i u tom tržišnom nadmetanju stvori nešto niže cene, da dođe do pojeftinjenja benzina", kaže Tomislav Mićović iz Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Prema podacima Udruženja naftnih kompanija Srbije, prošle godine skoro 90 odsto potrošnje činio je upravo premijum benzin od 95 oktana Naftne industrije Srbije. Trošio se i uvozni, ekološki čistiji evro premijum. U strukturi potrošnje goriva prošle godine premijum je zauzimao skoro 19 procenata, a dizel D2 jedan procenat manje. Gorivo koje je činilo skoro 37 procenata potrošnje više se neće proizvoditi u Naftnoj industriji Srbije.

Naftna industrija Srbije je saopštila da postupa po odluci Vlade Srbije od 1. januara 2013. u kojoj se navodi da je u Srbiji prestala proizvodnja goriva koje nije u skladu sa evropskim standardom.

"Nadležno Ministarstvo energetike je odredilo period adaptacije, u skladu sa iskustvom država u regionu kada je reč o proizvodnji motornog goriva koje nije u skladu sa evro standardom. Predviđeno je da tokom perioda adaptacije budu potrošene sve stare zalihe krajnjih korisnika i maloprodavaca. Prema odluci Vlade Srbije, ova vrsta goriva će ostati u prometu do 31. jula 2013. Zato što kod svih učesnika u prometu naftnih derivata, koji posluju na teritoriji Srbije, postoje zalihe koje treba potrošiti. Zavisi kako, ko i kada ih potroši, ali je suština da je 31. jul krajnji rok da se iz upotrebe izbace ove vrste goriva", saopštili su iz NIS-a.

Država se još 2010. godine odlučila za evropski kvalitet goriva, ali je ostavljen period od dve godine da NIS prilagodi svoju proizvodnju tim standardima. Ponovno produženje roka, 28. decembra, samo tri dana pre planirane zabrane, stvorilo je problem ostalim proizvođačima, koji se nadaju da je 31. jul poslednji datum.

"Sada će biti situacija drugačija i tržišna utakmica će biti uspostavljena nadamo se ravnopravno i nadamo se da država neće nekim novim minimalno tehničkim uslovima i sličnim aktima narušiti tu konkurentnost i na neki način podići cenu tog uvoznog goriva. To će pre svega biti u interesu potrošača da se uspostavi ta zdrava konkurencija", kaže Mićović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: