Pajtić ne zna šta sa Tesla bankom

U Vladi Vojvodine još ne znaju šta će biti sa srpskom Tesla bankom u Zagrebu. Preti gašenje, možda već u naredna tri meseca, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 02.04.2013.

10:34

Default images

Oštro saopštenje DSS u kojem je pokrajinski odbor te partije pozvao predsednika Vlade Vojvodine Bojana Pajtića da objasni šta se dešava sa Tesla bankom u Zagrebu, aktuelizovao je pitanje funkcionisanja te finansijske ustanove.

Njeno osnivanje je, da podsetimo, pre dve godine inicirala upravo pokrajinska administracija, uz optimističke najave da je reč o idealnoj formuli za stvaranje uslova za povratak i ostanak Srba u Hrvatskoj.

Povod za reakciju DSS bila je činjenica da je ta banka, nastala kupovinom hrvatske „A banke malog preduzetništva“, 2011. i 2012. godinu završila sa gubicima - prvu od 1,2 a drugu od oko 780.000 evra. Mada lično prozvan, Pajtić se nije oglašavao, a u pokrajinskom Sekretarijatu za finansije za „Novosti“ potvrđuju da Tesla banka posluje sa gubicima, ali da, za sada, nemaju jasan stav šta bi s njom dalje trebalo da se uradi. "Sagledavamo stanje i, zajedno sa republičkim Fondom za razvoj koji je, takođe, vlasnik dela kapitala, donećemo odgovarajuće odluke", kaže Zoran Radoman, pokrajinski sekretar za finansije.

"Po mojim saznanjima, osim početnog ulaganja od 11 miliona kuna, ili oko milion i po evra, pokrajina nije kasnije ulagala ništa u Tesla banku."

S druge strane, iz same banke upozoravaju da je sadašnje stanje neodrživo i da je, ukoliko se rešenje hitno ne pronađe, njena sudbina krajnje neizvesna. Predsednik banke Zvonko Agičić je tako hrvatskim medijima ovih dana izjavio da je, pošto planirana dokapitalizacija koja je predviđala da se vrednost kapitala poveća na 70 miliona kuna (9,3 miliona evra) nije sprovedena, i da bi realno mogla, i pre nego što je počela sa ozbiljnim radom, da bude ugašena, možda već u naredna tri meseca.

Zajedno sa „A bankom malog preduzetništva“, Vojvodina i Srbija su 2011. kupile i njene gubitke iz prethodne dve godine. Ta banka je, naime, prema podacima sa njenog zvaničnog sajta, 2009. godinu završila sa minusom od 650.000, a 2010. sa gubitkom od nešto više od milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: