Koliko je Srbija uložila u Fijat?

Ministarstvo finansija tvrdi da je pojeftinjenje "fijata 500L" omogućio sam proizvođač. Država je u Kragujevačku fabriku do sada uložila 200 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

16:24

Default images

Investicija italijanskog automobilskog giganta u Srbiji pod lupom je javnosti otkad je cena novog “fijata 500L” snižena za 3.000 evra. Dok se uvoznici automobila bune zato što država novcem iz budžeta favorizuje jednog proizvođača, Ministarstvo finansija tvrdi da pojeftinjenje omogućava sam “Fijat”.

U ovaj projekat, u koji su zajedno ušli Srbija i “Fijat”, do sada je kroz početna ulaganja i subencije u akciji staro za novo, prema podacima Ministarstva finansija, država uložila oko 200 miliona evra.

Srpski “Fijat” stigao je do Brisela - za početak do Evropske komisije. Portparol Peter Stano kaže da je Komisija uočila meru kojom se subvencioniše proizvođač automobila da bi u Srbiji mogao da ih prodaje s popustom.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić kaže da iza pojeftinjenja stoji sam “Fijat” i da će to preneti i zvaničnicima u Briselu.

“Apsolutno ću odgovoriti ono isto što sam odgovorio i vama, jer ovde mi govorimo o otvaranju novih radnih mesta, a ne o subvencionisanju nikakvih automobila. Jer isto tako možemo postaviti pitanje da jedan proizvođač odlučio da pokloni neke automobile kako bi se ponašali”, kaže on.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju koliko je Srbija uložila u fabriku čiji je vlasnik zajedno sa “Fijatom”. Prilikom osnivanja, uplatili smo 50 miliona evra plus dodali imovinu u istoj vrednosti. “Fijat” je u osnivački kapital uneo dvaput više - 200 miliona evra. Tu je i zajedničko garantovanje za kredit u visini od 200 miliona evra.

Zajedno je i rekonstruisana fabrika - od ukupnih 250 miliona evra, Srbija je dala do 75 miliona. Ostatak troškova rekonstrukcije i novu opremu platio je “Fijat”.

Konačno, novac se u fabriku slivao i kroz projekat zamene starih automobila za nove. Na taj način zamenjeno je 26.804 automobila, a iz državnog budžeta je za ovakvu subvenciju izdvojeno dve milijarde i 604 miliona dinara.

U Ministarstvu finansija objašnjavaju da je najvažniji plod najnovijih subvencija 1.400 novih radnih mesta. Aleksandar Ljubić tvrdi da će se sve uloženo vratiti.

“Danas već zarađujemo. Danas. Zato što ne izdvajam pare i ne dajem pare poreskih obveznika da bih čuvao socijalni mir u Kragujevcu. Počeću da zarađujem onog momenta kada budu počele da pristužu dividende, da delimo profit od onoga što zaradimo”, navodi Ljubić.

“Očekujemo profit, ove godine smo počeli da prodajemo kola. Očekujemo da se završi ova godina i da čim budemo regulisali obaveze, jer sama kompanija ima i kreditne linije. Onog momenta kada bude preostao novac i namirile se obaveze, taj novac ćemo podeliti”, objašnjava on.

Italijani o tretmanu u Srbiji uopšte ne žele da govore za medije. - Na pitanja B92 o tome kako su dočekani ne daju nikakav odgovor. Radnici su zato zadovoljni, tvrdi Zoran Marković iz Sindikata kompanije “Fijat automobili Srbija”.

“Zbog toga što su uslovi rada sa proizvodnjom dobri, sa ishranom su zadovoljni, sa platom niko ne može da bude zadovoljan. Plata u ‘Fijatu’ je na nekom republičkom nivou. Taj republički nivo morao bi da prati potrošačku korpu koja je 15-18 hiljada dinara veća od republičkog proseka”, kaže Marković.

Radnici se posebno raduju uvođenju rada u tri smene - zbog povećanog obima proizvodnje, broj radnika će biti povećan na oko 3.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: