Malina izneverila

Rod malina u Srbiji će ove godine biti 30 odsto manji nego prošle godine, izjavio je predsednik udruženja proizvođača maline Vilamet, Miodrag Bogdanović.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.03.2013.

10:15

Default images

'U Srbiji se sada proizvodi svega 30 hiljada tona maline u odnosu na nekadašnjih 85.000 tona', navodi Bogdanović i upozorava da su proizvođači u veoma kritičnoj situaciji, 'jer ni sami ne mogu da odrede kojom cenom bi bili zadovoljni'.

"Svi smo u iščekivanju, ukupna poljoprivredna proizvodnja je fabrika pod otvorenim nebom, a na teritoriji opštine Ivanjica zasađeno je samo 1000 hektara maline", rekao je on, i dodaje da je to svega pet odsto od ukupne površine područja.

Kvalitet srpske maline će, ističe Bogdanović, biti na visokom nivou, ali prinos znatno smanjen.

On smatra da poljoprivredni proizvođači treba da se okrenu i drugim kulturama, poput kupine i borovnice, koje bi se dobro plasirale na ino tržište.

U 2013. godini će cbiti više otkupljivača nego proizvođača i berača, jer svi hoće, kako je naveo, 'nešto da ućare'.

Država se nije oglašavala na pozive Udruženja i Unije da malinu proglasi strateškim proizvodom, da se zasađene površine kontrolišu i da proizvođači dobiju zagarantovanu cenu, mišljenja je Bogdanović.

Malinari, dodaje on, nikada nisu dobili ni dinar od države za nadoknadu štete nastale usled elementarnih nepogoda.

"Država treba da se odrekne jednog dela svoje zarade kako bi pomogla i motivisala proizvodnju", naglasio je Bogdanović, a na pitanje da li ima zaraženih zasada maline, kategorično je odgovorio da je 'srpska malina potpuno zdrava, ali da uvozna može biti problematična'.

"Ne bi trebalo da se uvozi poljska i čileanska malina i da se miksuje sa našom, jer to škodi kvalitetu", rekao je on i zaključio da je potrebno sprovoditi oštriju kontrolu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

18 h

Podeli: