Hladnoća nanela štetu voću

Sneg i niske temperature vazduha uticali na izmrzavanje koštunjavog voća, najviše kajisija.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

17:35

Default images

Tako je mraz u pojedinim krajevima gotovo uništio ovogodišnji rod, istakli su sagovornici Tanjuga.

Koordinator udruženja "Plodovi Srbije" Evica Mihaljević rekla je za Tanjug da će šteta biti velika, ali nije mogla da precizira koliko bi to vrednosno moglo da se iskaže, uz napomenu da se bliže procene mogu očekivati tek iduće nedelje, kada se očekuje rast temperature.

Ona je istakla da štetu kajsijama i drugom koštunjavom nisu nanele niske temperature, već jak vetar koji ih je "omlatio", posebno u krajevima gde su te kulture dominantne, kao što su čačanski, smederevski.

U Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica Tanjugu je rečeno da je mraz najviše štete naneo stablima kajsije, dok sneg ne bi trebalo negativno utiče na pšenicu.

Kako je Tanjugu izjavila Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u službi, kajsija je nastradala jer je biljka već "isterala" cvetne pupoljke koji su izmrzli na niskim temperaturama, najviše u noći 23. marta.

"Na našem oglednom voćnjaku šteta kod kajsija iznosi 98 procenata. Što se ostalog voća tiče, ozbiljne štete ima na koštunjavom voću koje je ranije krenulo u vegetaciju. Jabuke i kruške za sada su zaštićene, jer su kasnile sa kretanjem vegetacije", rekla je Bognar Pastor i dodala da će aktuelni sneg donekle zaštititi voćnjake.

Konačne štete, kako je istakla, znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.

Stručnjak iz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu dr Novica Mladenov napomenuo je da mrazevi od minus dva do minus tri stepena nisu štetni za pšenicu, tako da se ne očekuje izmrzavanje biljaka.

Na mnogim parcelama u Vojvodini, ali i u nekim drugim područjima, proteklih dana su se mogla uočiti oštećenja na pšenici, koja su na vršnim delovima listova nastala zbog jakog i hladnog vetra.

To nije ništa opasno i biljke će se brzo regenerisati, čim počne rast njihovog stabla, objasnio je Mladenov i dodao da padavine odgovaraju posejanim usevima, ali dosta ometaju početak prolećne setve.

Stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivredne stručne službe u Jagodini Dejan Jocić rekao je da se na području Pomoravskog okruga, desilo izmrzavanje koštičavog voća, najviše kajsija, a delimično i breskve.

Rane sorte kajsija su već bile krenule i stradali su otvoreni cvetovi, objasnio je Jocić i

napomenuo da u Pomoravlju, Resavi i Levču nema velikih zasada kajsije i breskve.

Kod jabuka, krušaka i šljiva, koje su dominantne u ovom delu Srbije, još nije bilo kretanja vegetacije, još uvek su u fazi mirovanja, a takodje i vinova loža, istakao je Jocić i napoemnuo da su niske temperature poslednjih dana doprinele da vegetacija ne krene i tako ih zaštitila od izmrzavanja.

U kruševačkom kraju niske temperature za sada nisu napravile oštećenja na ozimim kulturama, ali će sigurno usporiti njihov rast, rekli su stručnjaci Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Kruševcu.

Savetodavac za ratarstvo Radojka Nikolić navela je da su poljoprivredni proizvodjači uglavnom završili prihranjivanje kultura i da će padavine u Rasinskom okrugu poboljšati rastvaranje mineralnih i azotnih djubriva, koja su se za to koristila.

Prema njenim rečima, padavine će biti korisne i za narednu aprilsku setvu kukuruza i ostalih jarih kultura, obašnjavajući da će se vlaga u zemljištu na taj način akumulirati.

S druge strane, zbog loših vremenskih uslova, poljoprivrednici nisu uspeli da poseju ječam i ovas, ističe savetodavac za ratarstvo i upozorava da su optimalni rokovi za tu setvu prošli jer je ona trebalo da se obavi još početkom marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: