Pijačari protiv nelegalnog duvana

Članice Poslovnog udruženja Pijace Srbije učiniće sve što je u njihovoj moći da se na pijacama ne dozvoli nelegalna prodaja duvana.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.03.2013.

13:11

Default images

Pijace Srbije su na sednici Upravnog odbora juče dale “punu podršku” nadležnim državnim organima u nastojanju da se spreči nelegalna prodaja duvana na pijacama, izjavio je izvršni direktor ovog udruženja Savo Duvnjak.

Duvnjak je za Tanjug rekao da je ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u 2012. godini iznosila oko 28,55 milijardi, što je u odnosu na prošlu godinu u tekućim cenama povećanje za 9,5%.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u 2012, najviše je učestvovalo povrće sa 29,8 posto, voće i grožđe sa 20,3 odsto, mleko i mlečni proizvodi sa 17,6 posto, i živina i jaja sa 15,1%.

Duvnjak kaže da su u odnosu na ukupne vrednosti prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda u Srbiji, pijace u prošloj godini imale tržišni udeo od 19,5 %. To “potvrđuje da i pored sve izraženije konkurencije čuvaju svoj značaj kao lako dostupni, efikasni i jeftini kanali distribucije za poljoprivredne proizvođače”.

Poseban značaj to ima u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, objasni je, gde porodična gazdinstva na pijacama plasiraju oko 40 posto svoje proizvodnje, odnosno u regionu Južne i Istočne Srbije gde je udeo pijaca u plasmanu proizvoda sa porodičnih gazdinstava oko 38 odsto..
Duvnjak je posebno istakao da na nešto više od 400 pijaca u Srbiji, sa oko oko 60 hiljada prodajnih mesta, od kojih je oko 80 odsto tezgi, svakog dana posluje oko 80 hiljada ljudi.

“Zato se sa sigurnošću može reći da, pored značaja koji imaju kao snabdevači urbanih sredina svežim namirnicama, naročito voćem i povrćem, pijace imaju posebnu ulogu jer bez posrednika omogućuju direktnu vezu između proizvođača i potrošača i tako doprinose očuvanju i povećanju vrednosri domaće proizvodnje i razvoju ruralnih područja”, rekao je Duvnjak u intervjuu Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: