Gde se kupaju pare iz Srbije?

Koliko se novca iz Srbije godišnje odlije ka zemljama koje zovu poreskim rajevima zbog niskih poreskih stopa pitanje je koje je ponovo nametnula kiparska kriza

Srbija

Izvor: B92

Subota, 23.03.2013.

10:32

Default images

Podaci o zvaničnim finansijskim transakcijama govore da je iz Srbije lane najviše novca otišlo u Lihtenštajn i to 770 miliona evra, slede Britanska devičanska ostrva na Karibima sa 680 miliona evra, pa Holandija s 141 milion evra.

To ne mora obavezno da bude novac koji napušta Srbiju, ali ako Holandija i može biti ozbiljniji privredni partner našoj zemlji za Devičanska ostrva i Lihtenštajn to se sigurno ne može reći. Kipar nije uspeo da se plasira na ovoj listi visoko. Očigledno, priče o njemu kao obećanoj destinaciji za legalno ili ilegalno poslat novac iz Srbije devedesetih godina prošlog veka odavno su prevaziđene.

Naši su našli nove poreske rajeve, a pomenuto mediteransko ostrvo velikodušno smo prepustili Rusima. Istina, bilo je početkom ovog veka zvaničnih poseta i raspitivanja. Novac nije vraćen, ali je to bio signal ulagačima da ga premeste na drugo mesto.

"Poreski rajevi i odlivanje novca prema njima će postojati dogod ne bude ujednačene fiskalne politike u celom svetu i dok su štedni ulozi tajna", kaže profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Milojko Arsić.

"Smatram da će to biti prilično dugo. Evo i primera, zemlje Evropske unije odnosno EEZ se još od šezdesetih godina prošlog veka dogovaraju o harmonizaciji poreskih stopa pa još nisu daleko odmakle u tome. Posle proširenja EU to je teže. Treniranjem strogoće možemo da oteramo i ovo malo domaćih i stranih ulagača koji posluju na našem tržištu."

Najprivlačnija azijska destinacija je Hong Kong. U Evropi pak, Nemci, Austrijanci i Francuzi preferiraju Lihtenštajn, koji je pre par decenija oduzela primat Luksemburgu . Veliko vojvodstvo je bilo toliko popularno po niskim poreskim stopama da su nemački automobili kod njih bili jeftiniji nego u matičnoj zemlji.

Najstarija evropska rajska destinacija je Monte Karlo. Nekada su tu novac držali grčki brodovlasnici. Danas je to raj za sportiste i međunarodne glumačke i pevačke zvezde sa podebelim računima. Njihove matične zemlje na to ne gledaju baš blagonaklono, ali većih protesta, a posebno preduzimanja drastičnih mera nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: