"Izbori bi bili pogubni za budžet"

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da bi prevremeni izbori bili katastrofalni za finansijsku i ekonomsku stabilnost u Srbiji.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 23.03.2013.

10:03

Default images

"Samo pominjanje izbora mislim da je uticalo na oklevanje i zastoj u sprovođenju reformi na koje se Vlada obavezala fiskalnom strategijom u decembru 2012. Izbori bi gurnuli u stranu neophodno smanjenje deficita u 2014. koje podrazumeva odricanje, to je politički nepopularno, a treba ga sada dogovoriti", rekao je Petrović.

On je podsetio da se svaki put pred izbore, od 2003. do 2012. godine, fiskalni deficit značajno povećavao.

Srbija je, po njegovim rečima, povećanjem poreza i ograničenjem rasta penzija i plata odložila dužničku krizu, ali je još nije izbegla.

"Da bi se kriza izbegla potrebno je da se ispuni planirano oštro smanjenje deficita u 2013, ali i da se nastavi smanjivanje deficita u 2014. godini i narednim godinama", kazao je Petrović.

Njegov predlog za postizanje planiranog deficita u 2013. godini od 3,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) je da se usvoje i prate kvartalni ciljevi izvršenja budžeta.

"Svrha je da se na vreme identifikuje gde se i za koliko odstupa od cilja, kako bi se na vreme sprečilo da se deficit otrgne kontroli. Kvartalne ciljeve smo predložili, jer smo uočili da se ranije često dešavalo da se do septembra za neke namene potroše gotovo sva sredstva predviđena budžetom za godinu dana, i onda se rebalansom moraju obezbediti dodatna sredstva, čime se faktički povećava
deficit",
rekao je Petrović.

Po oceni Petrovića, odlaganje reformi je pravi razlog što je fiskalna politika na "klimavim nogama".

"Dva od tri stuba na kojima počiva reforma fiskalne politike postavljena su prilično čvrsto, a to su ograničenje penzija i plata i povećanje više poreza, od kojih je svakako najvažniji PDV. Voleli bismo da se, pritom, nije išlo i na neke druge promene poput naplate PDV-a po realizaciji, što se već u nekim drugim zemljama pokazalo kao loša praksa", ukazao je predsednik Fiskalnog saveta.

On je upozorio da je moguće da će tokom godine doći do pritisaka na rast penzija i plata, ali da se ne sme podleći tim pritiscima jer bi to ugrozilo čitav program fiskalne konsolidacije.

"Za smanjenje budžetskog deficita i javnog duga potrebne su mere realnog smanjenja nekih rashoda ili povećanja prihoda, a veći privredni rast sam po sebi neće doneti dovoljna poboljšanja", rekao je Petrović za Magazin Biznis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: