Stambeni krediti sve traženiji

Građani Srbije su sve više zanteresovani za stambene kredite, a tražnja je oko 21 odsto veća nego u istom periodu prošle godine.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 22.03.2013.

14:33

Default images

"Januar i februar su uglavnom meseci slabije kreditne aktivnosti, ali se već krajem febuara i početkom marta vidi povećanje tražnje za komercijalnim stambenim kreditima. Od početka godine osigurali smo oko 940 kredita", kaže vršilac dužnosti direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Saša Jovanović.

On je naveo da je NKOSK u januaru počeo da prima zahteve za subveniconisane stambene kredite i da je je do sada odobreno oko 400 zahteva.

Jovanović je podsetio da je drzava iz budžeta ove godine opredelila 1,7 milijardi dinara za subvencionisane stambene kredita i da očekuje da će to biti dovoljno za sve zainteresovane građane.

"Uzimajući u obzir kretanje tražnje od početka godine, očekujem da će opredeljena sredstava biti više nego dovoljna za sve zainteresovane", kazao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, skraćeno je vreme odobravanja kredita u odnosu na prošlu godinu i iznosi oko mesec dana od trenutka prijema zahteva u NKOSK do realizacije.

Jovanović je podsetio i da je ove godine povećano učešće za subvenicionisane stambene kredite sa pet na 10 odsto, ali da je to i dalje daleko povoljnije od komercijalnih kredita gde je učesće 20 odsto. On je naveo da će ipak za građane koji su zahteve predali bankama 2012. godine, a nisu ušli u kvotu za tu godinu, biti odobren kredit po uslovima iz 2012.

Jovanović je ocenio da su građani Srbije nauredniji u otplati stambenih kredita i da situacija sa kašnjenjem u otplatama nije alarmantna.

"U poslednjih par godina beleži se trend rasta problematičnih kredita i Nacionalna korporacija bankama izmiruje 430 kredita", rekao je Jovanović.

Ocenjujući kretanje cena nekretnina u Srbiji, Jovanović je rekao da su prema podacima NKOSK-a u prethodnih nekoliko kvartala cene stabilne, kao i da se do kraja godine ne ocekuje veći pad cena stanova.

"Uzimajući u obzir ponudu i tražnju i troškove koje imaju investitori za izgradnju, ne očekujemo da cene mogu drastično padati", ocenio je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: