Tapijom protiv rušenja

Zakon o katastarskoj legalizaciji je na snazi i nijedan bespravni graditelj ne mora da čeka donošenje podzakonskih akata da bi podneo zahtev za upis vlasništva.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

21:36

Default images

Ipak, pravilnik kojim će se bliže urediti uslovi, način i postupak za sticanje prava svojine na tuđem zemljištu gde je podignuto bespravno zdanje, biće donet sledeće nedelje, kažu u Ministarstvu građevinarstva.

Cilj Ministarstva je da na zdanja uknjižena u katastar po ovom zakonu, moguće upisati hipoteku, kako bi mogla da se nađu u prometu.

" Već smo po ovom leks specijalisu primili 20 zahteva za upis prava svojine na bespravno izgrađenim objektima", kaže za "Novosti“ Zoran Krejović, direktor Republičkog geodetskog zavoda. "Reč je o vlasnicima bespravnih zdanja, koji po ranije važećim zakonima nisu podneli zahteve za legalizaciju. Masovno pristizanje zahteva za upis očekujemo u narednih 90 dana. To je rok u kojem nadležne službe za legalizaciju u lokalnim samoupravama treba katastru da proslede predmete. Svi oni koji su po ranije važećim zakonima podneli zahtev za legalizaciju ne moraju da podnose prijavu katastru, to će umesto njih učiniti opštine i gradovi".

Kako kaže Krejović, oni, koji nisu podneli zahtev za legalizaciju, imaju rok od godinu dana da se prijave katastru. Uz zahtev treba da prilože geodetski snimak i neki od dokaza da su vlasnici objekta, poput rešenja o porezu na imovinu, potvrde mesne zajednice, računa za komunalije...

"Ovo je za bespravne graditelje najbolje rešenje. Zdanja, koja se upišu u katastar neće biti rušena"

S obzirom na to da pravo na upis imaju samo bespravni objekti sazidani do 11. septembra 2009. godine, pravilnikom će bliže biti propisani dokazi, koje vlasnik treba da priloži, a koji potvrđuju da je zdanje zaista i izgrađeno do tog datuma. To će najverovatnije biti potvrde lokalnih samouprava, koje imaju i ortofoto snimke

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: