Čitulja za fabriku hartije u Čačku

Radnici čačanske fabrike hartije Božo Tomić, u kojoj je proizvodnja prekinuta pre dve godine, najavili su da će u subotu održati komemoraciju za fabriku.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2013.

13:24

Default images

kako je rekao predsednik Samostalnog sindikata fabrike Miloš Tripković, posle dve godine sudbina fabrike i dalje neizvesna, da je oko 300 radnika dve godine bez plate i zdravstvenog osiguranja, da im šest godina nije povezan radni staž, da su ogorčeni i da su i oni i njihove porodice na ivici egzistencije.

Povodom najavljene "komemoracije za fabriku", na koju su pored predstavnika medija pozvani i rukovodioci Grada, objavljena je i čitulja koja će biti izlepljena u subotu u krugu fabrike.

"Prošlo je šest godina tuge i bola, a oni koji su te uništili i dalje sede u svojim foteljama, i dalje im je omogućeno da bez srama, bez iole stida uništavaju naše fabrike, ubiraju plodove svoga nerada i uživaju u njima", navodi se u čitulji koji su potpisali "ožalošćeni, prevareni i poniženi radnici fabrike hartije sa svojim porodicama".

Fabrika hartije privatizovana je 12. jula 2007. godine, kada ju je kupila bugarska firma "Čestim".

Proizvodnja u fabrici je obustavljena maja 2011. godine zbog isključene vode, struje i nedostatka sirovina, a privatizacija je raskinuta sedam meseci kasnije, u decembru iste godine.

Po podacima Sindikata, na dan raskida privatizacije ukupan dug fabrike iznosio je oko 15 miliona evra, od kojih je polovina duga prema državi, a polovina prema radnicima za neisplaćene plate i doprinose.

U medjuvremenu je dug fabrike sa kamatama, prema proceni sindikata, narastao na oko 18 miliona evra.

Septembru 2012. godine bio je pokrenut stečajni postupak koji je nakon dva meseca obustavljen odlukom Ustavnog suda Srbije, koji je ocenio da je takav postupak neustavan, a fabrika se i dalje nalazi u statusu reorganizacije.

Oko 300 radnika, koji su dve godine u raznim vrstama protesta i zahtevaju da se reši status fabrike i pokrene proizvodnja, i dalje se vode kao zaposleni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: