Rešenje za "švajcarce" još se traži

Narodna banka Srbije još radi na rešenju za otplatu stambenih kredita u švajcarskim francima, kaže za RTS guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2013.

20:31

Default images

Navodi da se traži predlog prihvatljiv za sve. Bankari odgovaraju da problem nije sistemski i da već sada banke kao pomoć tim klijentima nude produženje roka otplate kredita.

I guverner NBS priznaje da se sa rešenjem za otpltu kredita u švajcarskim francima čeka duže nego što je i sama planiranala, ali, navodi, da za to ima više argumenata - pre svih da niko ne bude oštećen.

"Treba umeriti prihode onih koji su zloupotrebljavajući nedostatak Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga nešto što je nepredvidivo kao visina kamate ili nešto što se nazivalo promenljivom kamatom, u stvari bio način da se izvuku ekstraprofiti čime se nisu bavile banke u Srbiji i mi moramo da sačuvamo ustavnu jednakost građana. Moramo da sačuvamo budžet od eventualno nekih budućih troškova", kaže Tabakovićeva.

U Udruženju građana koji su uzeli kredite u francima navode da sada duguju više nego pre pet godina kada su počeli da otplaćuju rate i predlažu svoje rešenje. Dejan Gavrilović iz Udruženja građana Efektiva kaže da je njihov predlog da se svi krediti u švajcarskim farncima preimenuju u kredite u evrima.

"Od trenutka kada su isplaćeni po kursu na dan koji je važio u trenutku isplate kredita, da se pretvori u evre po kamatnim stopama koje su bili na kreditima u evrima u tom trenutku", kaže Gavrilović.

Za bankare rešenje već postoji - produženje roka otplate i opcija da se ne plaća ni kamata.

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije predlaže da oni koji su ostali bez posla ne plaćaju ni kamatu, a ostali samo kamatu.

"Drugim rečima, dobio bi se predah od dve ili tri godine i za to vreme bi se produžio rok otplate tog kredita", kaže Dugalić.

Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo da se pravi razlika između onih koji su se zadužili u francima u odnosu na dužnike u drugim valutama.

"Najpravednije bi bilo da se građanima ponudi neki period mirovanja kredita kada bi oni mogli da se snađu i dovedu svoje kućne prihode na nivo koji su imali pre krize i da tako kasnije nastave otplatu kredita bez obzira na to u kojoj valuti je kredit", kaže Dušan Uzelac sa portala "Kamatica".

Iako je tri puta više dužnika u evrima nego u francima, veći problem sa otplatom kredita imaju oni koji su verovali švajcarskoj valuti. Svetske prognoze ipak idu njima na ruku, a glase da bi franak mogao da slabi sa jenjavanjem krize, a time bi i rate bile manje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: