Izraelci čine sve da grade Koridor

Privredna delegacija iz Izraela razgovarala je sa ministrom saobraćaja Milutinom Mrkonjićem o modalitetima ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.03.2013.

16:04

Default images

Razgovaralo se pre svega o investiranju u obnovu železničke pruge na Koridoru 10, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Izraelske kompanije Izrael elektrik i grupa kompanija Merhav zainteresovane su da investiraju u srpsku saobraćajnu infrastrukturu.

Raspon najavljene saradnje o kojoj su juče razgovarali sa Mrkonjićem u Vladi Srbije moguće je ostvariti ulaganjima u železnički Koridor 10, obilaznicu oko Beograda, kao i u projekat izgradnje pruge između Beograda i Budimpešte.

Mrkonjić je posebno istakao da je reč o investicijama koje su planirane Master planom privrednog razvoja Srbije do 2020. godine, od kojih su mnoge u poodmaklim fazama izvođenja, dok se na novim projektima intenzivno radi na projektnoj dokumentaciji i studijama izvodljivosti, što je slučaj i sa realizacijom nedavno pokrenute inicijative o povezivanju Beograda i Budimpešte vozovima koji će razvijati brzine veće od 160 kilometara na čas.

Ministar je, takođe, predložio da bi eventualni modeli saradnje podrazumevali sve varijante od kredita, modela privatno-javnog partnerstva i koncesija.

Izraelski partneri, veoma dobro upoznati sa privrednim potencijalima Srbije i infrastrukturalnim projektima, predložili su da sledeći korak konkretne saradnje otpočne sporazumom između Vlada Srbije i Izraela, kako bi se pojednostavile procedure vezane za angažovanje sredstava i ubrzalo učešće ovih referentnih kompanija, koje su u raznovrsnim poslovima od energetike do izgradnje pruga angažovane širom sveta.

Mrkonjić je istakao da Vlada Srbije od usvajanja Master plana istrajava na revitalizaciji saobraćajne infrastrukture i da je sada u krupnom kadru ulaganje u železnicu.

On je rekao da je zahvaljujući ruskom kreditu, koji je nedavno aktiviran, obezbeđeno da železnički Koridor 10 u narednih sedam godina postane moderna evropska saobraćajnica.

Privredna delegacija iz Izraela učiniće sve da vrlo brzo dogovori potpisivanje sporazuma između dve vlade, što će širom otvoriti vrata i ostalim potencijalnim investitorima da pronađu interes i ulažu u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: