Krijemo od sebe i čekamo crne dane

Kada bi se na ravne časti podelila sva ušteđevina koju pojedini građani čuvaju u slamaricama, svaki stanovnik naše Republike dobio bi po 416 evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2013.

20:48

Default images

Prema procenama ekonomskih stručnjaka, u kućnim sefovima Srbi čuvaju najmanje tri milijarde evra, dok su u banke sklonili 8,2 milijarde evra.

Svi oni novac štede isključivo za crne dane, a o investicijama gotovo da i ne razmišljaju.

Građani u svojim kućama čuvaju između tri i četiri milijarde evra, ali je tačan iznos nemoguće izračunati, smatra Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. On dodaje da se procene prave na osnovu devizinog priliva, opšteg standarda, prosečnih zarada, potrošnje.

A za ovoliki protok novca izvan zvaničnih institucija, prema njegovim rečima, zaslužna je istorija:

"Iza nas je težak period. Oduzeta nam je stara devizna štednja, imali smo fantomske institucije i banke, a na kraju nas je dokrajčila hiperinflacija. Zato ne bi trebalo da nas iznenađuje što i dalje postoji toliki strah i nepoverenje u banke i u investiranja i što građani radije čuvaju sopstveni novac u kućnim uslovima". I Agencija za tržišna istraživanja ”IMAS internešenel” sprovela je istraživanje o tome koliko naši stanovnici odvajaju novca sa strane i došli su do zaključaka da Srbi najčešće ”sami od sebe” sakriju 2.000 dinara mesečno, bez obzira da li ih odlože u banku ili fioku.

Ipak, Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta, smatra da je privredni oporavak usko vezan i sa štednim navikama i sve dok se Srbi ne odluče da izvuku novac iz slamarica i plasiraju ga na tržište, šanse za poboljšanje standarda neće biti prevelike:

Bez štednje nema ni stabilnog, jeftinog ni povoljnog fiansijskog sistema, a samim tim ni ulaganja jer veći deo investicija dolazi upravo iz domaćih izvora, a štednja je najveći.

Nikolić, međutim, ne misli da ćemo uskoro menjati loše navike i seliti novac iz fioka u banke:

"Vrlo je lako urušiti sistem, a teško ga je popraviti. Za to je potrebno vreme jer nije lako vratiti osećaj bezbednosti i poverenja. Za to su potrebne decenije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: