Odakle crno tržište rezanog duvana?

Proizvođači za plasmane u Evropsku Uniju izdvajaju za državne kase u proseku 90 evra na hiljadu cigareta

Srbija

Izvor: Danas

Utorak, 19.03.2013.

20:29

Default images

Za četiri godine toliko opterećenje tog proizvoda biće i u Srbiji, gde se sada izdvaja 40 evra za istu količinu.

Posledica tog ujednačavanja poreskih stopa je pad tržišta duvana, ali dok je u EU to iznosilo jedan do dva odsto godišnje, u Srbiji je nagli rast akciza prouzrokovao pad od šest odsto.

"Pri tom, nije se smanjio broj pušača, nego struktura potrošnje na tržištu, tako da se prelazi na jeftinije proizvode ili na rezani duvan", izjavio je Davor Tomašković, predsednik uprave "Tvornice duhana Rovinj" na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da je u poslednjih godinu dana i u Srbiji zabeležen rast prometa rezanog duvana, pa je proizvođač koji je isporučivao u prethodnom periodu po 30.000 paketića, na kraju 2012. dostigao prodaju od 200.000, dok su procene da je na ilegalnom tržištu promet i deset puta veći.

"Mi ne tražimo da država menja svoju akciznu politiku, jer je ona jednaka za sve proizvođače, ali tražimo da suzbije crno tržište, jer je ono nama nelojalna konkurencija, a ni budžet od te prodaje nema nikakvog priliva", objasnio je Tomašković.

Prema njegovim rečima, TDR očekuje da će i posle ulaska Hrvatske u EU, 1. jula ove godine, uspeti da uz pomoć evropskih pregovarača zadrži povlašćeni položaj na tržištu CEFTE. Ukoliko se to ne dogodi, značajno bi porasle carine na hrvatsku robu, što bi pogodilo ne samo TDR, nego i čitavu njihovu prehrambenu industriju.

Tomašković je rekao da se u kompaniji još ne razmišlja o premeštanju proizvodnje u neku od zemalja CEFTE, kao i da, u slučaju neuspeha pregovora, teret rasta dažbina sa sadašnjih 15 na 57 odsto u Srbiji, na primer, potrošači ne bi osetili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: