PKS: Uvozimo meso lošeg kvaliteta

Nedovoljna briga o proizvodnji jaja i živinskog mesa u Srbiji dovela je to toga jaja, meso i preradjevine moramo da uvozimo iz BiH i Makedonije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.03.2013.

14:42

Default images

A uvozna roba je često sumnjivog kvaliteta, upozorili su u Privrednoj komori Srbije.

Predsednik Grupacije proizvođača živinskog mesa i jaja PKS Miroslav Blagojević ukazao je da prerađevine kupujemo od Makedonije koja ih iz domaće proizvodnje nema dovoljno ni za sebe.

"To uvozno meso i prerađevine su lošeg kvaliteta, jer se u prerađevine ugrađuje uvozno meso iz Brazila, a živina je tamo hranjena sojom koja je genetski modifikovana", istakao je Blagojević.

On je objasnio da je zbog toga, kada stigne u Srbiju, takvo meso znatno jeftinije od našeg domaćeg.

U Srbiju je u toku prošle godine uvezeno više od 1,1 miliona komada jednodnevnih pilića i značajne količine mesa, objavljeno je u najnovijem broju časopisa "Korak", koji izdaje PKS.

Živinarska proizvodnja Srbije nalazi se u izuzetno teškoj situaciji, a dok potrošnja živinskog mesa i jaja u vreme krize raste, njegova potrošnja u Srbiji opada.

Ta vrsta proizvodnje je stigla na nivo govedarske proizvodnje, a to je oko 100.000 tona mesa i oko 1,2 milijarde jaja godišnje.

Stručnjaci ističu i da se živinarska proizvodnja može veoma brzo obnoviti. Ta delatnost je po prvi put stavljena na listu onih kojih će dobijati subvencije za proizvodnju, zahvaljujući novom Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: