Treba oglobiti 20.000 bogataša

U petak u ponoć istekao je rok za prijavljivanje poreza na dohodak građana koji plaćaju svi koji su zaradili više od trostruke prosečne plate u 2012.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

14:18

Default images

Kako piše Dnevnik, svake godine u Srbiji oko 20.000 građana popuni poresku prijavu na ovu temu, a lane se u državnu kasu od ovog nameta slilo tri milijarde dinara.

Kako će biti ove godine, za kriznu 2012. godinu, teško je reći. Na celoj teritoriji Srbije je do pre desetak dana bilo manje predatih prijava nego lane. To, međutim, ne treba da zabrinjava jer obveznici uvek čekaju pet do dvanaest da podnesu prijavu, pa se dešavalo da, recimo, u Beogradu i Novom Sadu zadnjeg dana poreznici dobiju i par hiljada prijava. Bogati su izgleda zauzeti zarađivanjem pa nemaju vremena za formalnosti oko prijave sve do zadnjeg časa, koji je bio u ponoć 15. marta.

Kako će se plaćati ovaj porez? Obveznci koji su zaradili između trostruke srpske plate, koja je lane bila 2.067.480 dinara, i šestostruke, odnosno 4.134.960 dinara, platiće porez po stopi od 10 odsto. Ko je prekoračio prosek i to računato puta šest plaćaće porez po stopi od 15 odsto. Pored naših građana porez će platiti i stranci koji ovde žive i ostvaruju prihod. Pored plate, u sumu za oporezivanje ulaze i sredstva od izdavanja pokretnih i nepokretnih stvari, prihodi u upravnim odborima i sličnim telima, honorari i slično.

Sama suma koja se prijavi nije i osnovica za oporezivanje. Obveznik ima pravo na olakšice i to 40 odsto za sebe i po 15 odsto za izdražavane članove porodice. Ukupna suma olakšica ne sme preći 50 odsto osnovice za oporezivanje.

Oni koji su zakasnili da podnesu prijave ili „nisu imali vremena” biće kažnjeni novčano. Kazne se kreću u rasponu od 5.000 do 50.000 dinara. Za njih, pomenute sume nisu problem, čak i ako zakasne.

Već godinama kod nas najviše zarađuju menadžeri, ekonomisti, advokati, direktori... Tako je već više od deset godina. Ova zanimanja potpuno su potisnula ona estradna, a ni sportisti, takođe, nisu više u vrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: