Piroćanci zaštitili kačkavalj

Opština Pirot zaštitila je geografsko poreklo pirotskog kačkavalja, jednog od najvećih brendova ovog kraja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.03.2013.

13:56

Default images

Tako da kačkavalj sa etiketom "pirotski" više neće moći da se proizvodi bilo gde i u bilo kakvim uslovima, već jedino u pirotskom kraju pod tačno propisanim uslovima.

Predsednik opštine Pirot, Vladan Vasić, izjavio je da je procedura zaštite pirotskog kačkavalja u Zavodu za intelektualnu svojinu trajala dve i po godine.

"Proteklih godina bilo je dosta zloupotreba u smislu da proizvodjači širom Srbije na svoje kačkavalje stavljaju etiketu koja ih je povezivala sa pirotskim krajem i Starom planinom, kako bi pospešili prodaju, ali to više neće biti moguće, jer, osim u zemlji, ova zaštita važi i za 25 zemalja Evropske unije, pa će pirotski kačkavalj postati prepoznatljiv prozvod sa zaštićenim geografskim poreklom", kazao je Vasić.

To će omogućiti i proizvodjačima pirotskog kačkavalja da se bolje pozicioniraju na tržištu, naveo je on i dodao da je na Piroćancima da u narednom periodu još više stimulišu proizvodnju kroz subvencije proizvodjačima mleka.

"Pirotski kačkavalj moći će da se proizvodi isključivo od kravljeg mleka, praviće se u pogačama od po pet kilograma i moraće da odstoji najmanje četiri meseca pre prodaje", naglašava stručna savetnica za poljoprivredu u opštini Pirot, Vesna Lazarević.
Kačkavalj će, kako je objasnila, moći da se proizvodi i na druge načine, ali neće moći da nosi na sebi oznaku zaštićenog geografskog porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: