Cena zemlje skače kao da ima zlata

U donjem Sremu hektar plodne zemlje dostigao vrednost od oko deset, a na padinama Fruške gore od 15.000 do 20.000 evra, piše Politika.

Srbija

Izvor: Politika

Nedelja, 17.03.2013.

14:32

Default images

U Fruškogorju zemljište kupuju budući plantažeri voća, među kojima su i kupci iz Rusije. U selu Jazak do sada je zasađeno više od 120 hektara jabuka. Ovog proleća biće zasađeno još pedesetak hektara savremenih voćnjaka sa sistemima za novodnjavanje i podignutim protivgradnim mrežama.

"Cena zemlje skače kao da krije zlato. Do sada se u ravničarskom delu hektar mogao kupiti za pet hiljada evra, takva cena je bila i u Fruškogorju, a sada je u ravnici duplirana, a u brdovito-voćarskom delu skočila je 2,5 puta. To je dobro, međutim, vlasnici zemlje zaustavljaju prodaju, čekaju još veće cene", kaže Duško Tadić, direktor Zemljoradničke zadruge u Kuzminu i predsednik Skupštine Zadružnog saveza Vojvodine.

U selu Jazak, na padinama Fruške gore podignute su već tri savremene plantaže jabuka i izgrađene dve hladnjače. „Atos vinum” ima 87 hektara voćnjaka, „Vlabons grupa” 25, „Polinio agrar” iz Šimanovaca kupio je 60 hektara zemljišta, zasadio deset hektara „zlatnog delišesa”, nabavio savremenu mehanizaciju”, a ove godine nastaviće sadnju na još 50 hektara.

Trenutno u jazačkom ataru zemljište kupuje firma „Zlatni Jazak” i jedna kompanija iz Beograda koja je došla u posed šest hektara, a želi da još ove godine podigne zasad trešanja na deset hektara.

"Imamo deset hektara pod „zlatni delišesom”, ove godine će biti i prvi rod, procenjujemo da će prinos biti oko 14 tona po hektaru, ali za sadnju imamo još 50 hektara, koji su sada pod pšenicom. Hektar novog voćnjaka, sa zalivnim sistemom i protivgradnom zaštitom košta oko 50.000 evra. Imamo pet stalno zaposlenih i u sezoni, rezidba i branje angažujemo po 30 sezonaca. Upravo završavamo rezidbu na deset hektara jabuka" – priča Žika Majstorović, rukovodilac plantaže „Polino agrara”.

Seljaci u Jasku su prestali da prodaju zemlju pomalo zbunjeni navalom kupaca. Kažu da će se i sami preorjentisati na voćarsku proizvodnju, jer je izgradnjom hladnjača stvoren uslov za prodaju i lagerovanje jabuka, koje, kako se planira iz Jaska idu trgovcima u Rusiju i u Afriku.

"Katastarsko jutro doskora je vredelo 3.000 evra, a sada već je dostiglo cenu od devet-deset hiljada evra, što znači da je cena po hektaru stigla gotovo do 20.000 evra", priča Saša Jeftić, predsednik mesne zajednice Jazak.

"I mi meštani sa malim posedima moramo se brzo prestrojavati i prelaziti na voćarsku proizvodnju, jer ćemo imati kome plasirati svoj rod sa dva-tri hektara. Inače, u selu ima 30 mladih poljoprivrednika koji obrađuju od 30 do 50 jutara, uzimamo u zakup 300 hektara državnog zemljišta po 500 evra po hektaru. Sada strahujemo da to zemljište ne ode u dugogodišnji zakup nekome od velikih plantažera”.

U Sremu je, kaže Tadić, bilo 89 zadruga i sve su imale od sto do gotovo hiljadu hektara vlastite zemlje, koja je prelivena u Kombinat „Sirmijum”, on nestao, a država preuzela zemljište i počela da ga rasprodaje, kao i zemljište koje su posedovala gazdinstva iz „Sirmijuma”.

"Pravedno bi bilo da se zadruge obnove i da im se vrati zemljište. Evo zadruga „Kuzmin” deset godina je čekala da joj se vrati 250 hektara obradive zemlje. Mi imamo 65 članova zadruge i oni će dobiti da obrađuju tu zemlju pod posebnim uslovima, bez podizanja zakupa do nenormalne cene – ističe Tadić.

„Groznica” za hektrima pogodnim za voćarsku proizvodnju prenosi se na sremskomitrovački deo Fruškogorja, u Ležim, Grgurevce, Šuljam i Divoš, međutim, ovdašnje udruženje voćara „Fruška gora” poručuje već sada da niko neće velikim plantažerima prodati hektar ispod 20.000 evra, a traže i da se oko 600 hektara, državnog zemljišta, koje je nekad koristilo najveće voćarsko preduzeće „Pinki”, izda u zakup budućim voćarima, meštanima na 20 godina, kako bi mogli i sami da krenu u sadnju novih voćnjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

16 h

Podeli: