Autobusi za grad i za izvoz

Putnici u gradskom prevozu od ponedeljka će se ulicama prestonice voziti u prvih deset "ganc" novih, niskopodnih zglobnih autobusa fabrike "Ikarbus".

Srbija

Izvor: B92

Subota, 16.03.2013.

10:22

Default images

Iako su se radnici nadali da će za prevoz sugrađana proizvesti svih 200 autobusa, Grad će ipak većinu vozila nabaviti od poljskog "Solarisa".

Do kraja ovog meseca "Ikarbus" će GSP Beograd isporučiti još 22 vozila.

"Naši niskopodni zglobni autobusi, napravljeni na samohodnim šasijama nemačke fabrike MAN, dugački su 18 metara i 75 centimetara, što je za 625 milimetara duže od prethodnih autobusa koje smo proizvodili", kaže Petar Baltić, tehnički direktor u "Ikarbusu". Putnici će na raspolaganju imati 48 mesta za sedenje, dok u autobusu ukupno ima 155 mesta. U vozilima postoji i prostor za invalide, a automatska rampa omogućava lak ulazak majki sa kolicima i osoba sa invaliditetom.

Nova vozila imaju horizontalan EEV MAN motor, koji je između "euro 5" i "euro 6", tako da su to u Srbiji trenutno ekološki najčistiji motori. Ona u zoni motora poseduju sistem za automatsko gašenje požara, a u svakom autobusu postoje četiri kamere sa video nadzorom tokom 24 sata.

"Vrednost jednog autobusa iznosi 225.000 evra bez PDV, a svi elementi su vrhunskog kvaliteta. Prvi put su postavljene i aluminijumske spoljne oplate, pa očekujemo da više neće biti problema sa korozijom. Osvetljenje je diodno iznutra, a spolja je kombinacija LED i standardnog. Garancija na karoseriju je 12 godina, a na pod sedam. Isporuka preduzeću GSP će biti sukcesivna do kraja marta". "Ikarbus" već dve godine ne izvozi svoja vozila, već autobuse prodaje samo u Srbiji, iako ima 330 stručnih radnika i veliki fabrički prostor.

"Mogli bismo da značajno doprinesemo razvoju ne samo beogradske, već i privrede u celoj zemlji, jer smo uvozili samo ono čega u Srbiji nema", naglašava Baltić.

Generalni direktor "Ikarbusa" Aleksandar Vićentić, istakao je da je stanje u fabrici, koja je nekada bila neprikosnoveni gigant u proizvodnji autobusa, dobro i da posla imaju i u narednih nekoliko meseci.

"U narednom periodu očekujemo potpisivanje nekoliko ugovora, kao i da se ispoštuje odluka po kojoj će Beograd finansirati proizvodnju domaćih autobusa ove godine", kaže Vićentić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: