Penzioneri da vrate pare PIO fondu

Većina od 191.747 novih penzionera će uskoro morati da vraća novac zbog netačnog obračuna, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

21:32

Default images

Čak 99 odsto ovih rešenja ima privremeni karakter, pa je gotovo izvesno da će Fond kad-tad tražiti povraćaj novca ”novopečenim” penzionerima jer im uglavnom obračunava više nego što su zaista zaradili.

U Fondu PIO kažu da je u većini slučajeva reč o sitnim preplatama, ali pošto se one neretko isplaćuju godinama, dugovi se kreću od 20.000 pa do 200.000 dinara po korisniku.

"Penzionerima koji dobiju konačno rešenje kojim se utvrdi tačan iznos penzije, kao i eventualna preplata, se nudi mogućnost da dug otplaćuju u ratama. Ukoliko ne postignemo dogovor, to se rešava sudskim putem", kaže Vladimir Stanković, načelnik Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u Fondu PIO.

Prema njegovim rečima, šanse da bivšim radnicima odmah daju konačno rešenje, a samim tim i tačan iznos penzije - ravne su nuli jer im to ne dozvoljava zakon!

"Od 2006. se pri računanju iznosa penzije mora uzeti u obzir i prosečna republička zarada, a taj podatak se daje tek u martu tekuće godine za prethodnu", objašnjava Stanković.

" S druge strane, često se događa da penzioneri naknadno dostavljaju dodatne dokaze o stažu. Ponekad dolazi i do posebnih teškoća pri pribavljanju podataka od kojih zavisi utvrđivanje iznosa penzije, i to u situacijama kada ima mnogo rupa u plaćanju doprinosa, u slučaju stečaja ili likvidacije prethodne firme, pri postupku povezivanja staža..."

Privremeno rešenje traje poprilično dugo, odnosno dok se ne uklone sve prepreke u dokazivanju staža. U najboljem slučaju dva meseca, ali može da se oduži i na šest godina. A nekada i doživotno.

S druge strane, situacije da Fond duguje penzionerima, pošto im je zaračunao manje iznose od onih koji su zaradili tokom svog radnog veka su znatno ređe. Stanković kaže da su za takve računice krive plate koje se, po pravilu, u završnici radnog veka smanjuju.

U Fondu PIO kažu da leka za ovaj problem nema jer bi to podrazumevalo izmene Zakona o PIO, ali o tome se zasada ne govori.

Građani su se u više navrata žalili i ombudsmanu jer su ih iz Fonda PIO pozivali da vrate već isplaćeni novac.

"U svim navedenim slučajevima Fond je samo ”obaveštavao” osiguranike da duguju određeni novac, a nije, kao što zakon nalaže, pisao rešenja u kojima navodi preplaćene iznose, čime su službenici Fonda sve vreme kršili proceduru", objašnjava Gordana Stevanović iz kancelarije Zaštitnika građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: