Kanal je "Maršalov plan" za Srbiju

Ministar rudarstva Milan Bačević u intervuu za Novosti kaže da su za plovni kanal Dunav-Morava-Vardar interesovanje pokazali i Amerikanci.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 13.03.2013.

20:49

Default images

"Njihovo interesovanje za plovni kanal je ravno interesovanju Kineza. Isto tako su ponudili svoja iskustva u izradi studije izvodljivosti", kaže Bačević.

Ali, sa Kinezima je već dogovorena studija izvodljivosti za plovni kanal?

"Jeste, i Amerikanci to znaju. Ali, u protokolu sa Kinezima jasno piše da mi ne suspendujemo pravo da o tom projektu razgovaramo i sa drugima. Radiće onaj ko bude ponudio najbolje uslove. Oni će, možda, i zajedno sa Kinezima da uđu u tu priču, posrednik sam u tim razgovorima."

Ko plaća izradu te studije?

"Srbija to ne plaća. To je njihova obaveza, a naša je prostorni plan. Mene su optužili da sam tim protokolom sa Kinezima zadužio Srbiju. Srbiju nisam zadužio nijednim centom. Na kraju, ta studija će pokazati da li će se uopšte realizovati projekat."

Zbog plovnog kanala primate ”strele” i od dela stručne javnosti...

"Nikada nisam rekao da će se taj projekat realizovati, već samo da to želim. Zlonamerni ljudi govore samo o plovilima, pa izmišljaju kako se planiraju brodovi nosivosti od preko 5.000 tona. To su prekoekeanski brodovi, to nijedan normalan čovek ne bi mogao da izjavi. Plovnost je samo jedan od sadržaja tog projekta, tu je još poljoprivreda, energetika, turizam, razvoj sela... To je najveća razvojna šansa Srbije i ne želim da je propustim zbog nemara ili da budem malodušan pa da se sklonim. Prihvatio sam na sebe sve te strelice, spreman da se borim do kraja. Ovo radim iz uverenja, to je ”Maršalov plan” za Srbiju. Biću miran pred Bogom, narodom, porodicom i strukom da sam sve učinio. Ako me neko spreči, pa prosto neka mu je, šta ja tu mogu." Zašto se kasni sa početkom radova na ”Južnom toku” u Srbiji, obećan je decembar prošle godine, pa januar, mart, a sada se najavljuje poslednji kvartal?

"Ono što su bile nadležnosti mog ministarstva, urađeno je pre roka obećanog u Rusiji. Završen je prostorni plan posebne namene, koji je bio osnov za proglašenje ”Južnog toka” nacionalnim projektom. Sada se realizacija projekta prenela na teren drugih i odgovor tražite od njih. Krajem meseca putujem u Moskvu, razgovaraću sa kopredsednikom Komiteta za međuvladinu saradnju, a jedna od tema koja je najavljena je i ”Južni tok”. Kod nas je novac bio problem, ali je Vlada Srbije dala garancije ”Srbijagasu” da se obezbede sredstva za početak posla. Ne vidim nijednu pravnu prepreku da realizacija projekta ne počne. Mogući odgovor na pitanje je da izvođački projekat nije do kraja završen, ali to nije nadležnost mog ministarstva."

Ima li novih zahteva i za istraživanje nikla?

"Nijedan zahtev ja nisam dobio, niti potpisao za nikl, svi ugovori su nasleđeni. Priča oko nikla bila je probni balon, kao što je to sada Goran Knežević doživeo sa mlekom. DS dezinformiše javnost, jer kontroliše mnoge medije. Mene su optužili da 300.000 građana Srbije hoću da otrujem niklom. Priča o mleku je obračun sa srpskim seljakom, namera da se uništi stočni fond u Srbiji, poljoprivredna proizvodnja i prerada. To je suština cele priče. Jak je lobi za genetski modifikovanu hranu. Smeta im sjajna borba Vučića u obračunu sa kriminalom i korupcijom, pa se neko setio da će se postaviti pitanje gde je novac namenjen za referentnu laboratoriju. Evropa je dala te pare, a laboratorije nema, a ni novca."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: