Evo šta je šeik dogovorio na "Kopu"

Poseta šeika Muhameda al Zajeda i njegovih saradnika Kopaoniku rezultirala je brojnim dogovorima o investiranjima kompanija iz Abu Dabija u našu zemlju.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 12.03.2013.

09:04

Default images

Osim konkretizacije ranijih pregovora vezanih ponajviše za ulaganja u agrar, ovoga puta je učinjen i korak napred u dogovorima o gradnji kargo centra i ulazak Jat ervejza u mrežu avio-kompanije Etihad, piše Blic.

Naime, avio-kompanija Etihad iz Abu Dabija, a u čijem sastavu su i Er Berlin i Er Sejšeli, zainteresovana je za ozbiljniji prodor u tom delu Evrope.

Prema trenutnim dogovorima, Etihard bi postao manjinski vlasnik Jat ervejza, ali bi naš avio-prevoznik postao deo alijanse firme iz Abu Dabija.

Partnerima iz UAE je predočeno da Jat nema dovoljno aviona, što oni, kako je ovih dana rečeno, ne vide kao poseban problem, jer poseduju i avione, a intenzivno sarađuju i sa Erbasom. S druge strane, naše letačko osoblje bi se angažovalo na linijama čitave mreže avio-kompanije iz Abu Dabija. Poslednje nedelje marta u Abu Dabiju su zakazani i razgovori sa predstavnicima firme Mubadala. Arapi su, naime, i dalje vrlo zainteresovani za gradnju fabrike poluprovodnika, a čija vrednost je oko četiri milijarde dolara. U igri je nekoliko opcija, od kojih će se, kako se očekuje, sredinom aprila naći prava.

Ono što se ovih dana čulo na Kopaoniku jeste i da su privatni investitori iz Abu Dabija vrlo zainteresovani da na Aerodromu Nikola Tesla naprave veliki kargo terminal, a koji bi imao opštu namenu.

Pre svega, služio bi za prevoz voća i povrća proizvedenog u poljoprivrednim kombinatima u Vojvodini, ali bi se koristio i za pripremu za otpremu brojnih izvoznih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: