Izdale paprike, okrenuli se algama

U Leskovcu, u "Zelenoj zoni", koja je zamišljena kao prerađivački i skladišno-distributivni centar povrća i voća iz celog regiona, uzgajaće se alge.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 09.03.2013.

12:12

Default images

O tome je gradonačelnik Goran Cvetanović potpisao Memorandum o razumevanju sa grčkom kompanijom "Alge enerdži" iz Atine.

Po okončanju planirane investicije od oko 75 miliona evra, posao će, kako je rečeno, dobiti više od 4.000 Leskovčana.

"Naš plan je da u naredne dve i po godine u "Zelenoj zoni" uzgajamo alge koje ćemo koristiti kao energent. Zainteresovani smo za 10 hektara, ali za početak, posao bi započeli na jednom hektaru i zaposlili 50 radnika. Broj zaposlenih i površine bismo povećavali sukcesivno", rekao je izvršni menadžer grčke kompanije Janis Sporidis Antonaidis.

Ova firma posluje i u centralnoj Evropi i Africi. Gradonačelnik Cvetanović je objasnio da su Grci spremni da započnu investiciju ovog leta pod uslovom da lokalna samouprava do tada izdvoji 100 miliona dinara za prenamenu poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

On je dodao da je ponuda lokalne samouprave Grcima poslovna tajna, a ostalo je nejasno i da li se ova investicija uklapa u strateške ciljeve "Zelene zone" i u kriterijume za ustupanje zemljišta u zoni koju je Skupština grada usvojila na poslednjoj sednici, među kojima je najvažniji usaglašenost sa drugim poslovanjima u Zoni.

Prvobitni planovi

Prema prvobitnim planovima od ulaganja u "Zelenu zonu" očekivalo se da poveća domaće i direktne strane investicije i izvoz voća i povrća, a da ovdašnjim poljoprivrednicima omogući siguran plasman i bolje cene. Prostore se na oko 100 hektara. Prošle godine završeno je komunalno opremanje oko 40 odsto ukupnih površina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: