Muški i ženski poslovi, još uvek

Ipak, iako se 8.mart praznuje ceo jedan vek, još se mnogi poslovi dele na muške i ženske.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

16:37

Default images

U Sevojnu u valjaonici aluminijuma smo se, međutim, uverili da žene upravljaju kranom i viljuškarom.

Međutim, većinu žena nakon redovnog posla, umesto odmora, čekaju brojne kućne aktivnosti, a posebno one žene koje žive na selu.

Svakoga dana Miru Nikitović put do radnog mesta na visini vodi uz strme stepenice. Malena kabina i posao u kranu, kojim se prebacuju teške rolne aluminijuma, obično je bio rezervisan za muškarce. Ona je pre devet godina odlučila da je bolje raditi na visini, nego biti bez posla. Mira Nikitović kaže da na kranu čovek ne sme da zakaže, ali mašina se ponekad pokvari i otme kontroli.

"I tog momenta potrebno je da odreagujete znači, svest velika, da savladate strah, da se skoncentrišete na ono što treba da uradite. Da znate gde vam se nalazi teret u tom momentu, da nije nekome dole pretnja za život, da ne ugrozite živote, da ne uništite mašinu", kaže Mira Nikitović radnica Impol Seval Sevojno.

Kako na visini, spretnost je potrebna i na zemlji u upravljanju viljuškarom. Branka Jeremić kaže da su u početku muške kolege ipak bile sumnjičave u žensku sposobnost.

"Pa nećeš ti to moći, pa nećeš ti to znati, pa ne možeš ti to, pa nećeš ti to i onda čovek bude uporan, pa da im dokažem da ja to mogu. Mogu. Ovo je maltene muški posao, ali mi smo ravni, u poslu sam ja kolega", kaže Branka. Pre deset godina Branka Jeremić bila je prvi ženski viljuškarista u Impolu u Sevojnu, a odnedavno je dobila pojačanje. Ipak mlađoj koleginici biće mnogo lakše, jer je starija razbila predrasude o sposobnosti žena za taj posao.

U Impolu u Sevojnu žene obavljaju najodgovornije poslove, počev od onih u proizvodnji, pa do rukovodećih pozicija.

Među tri izvršna direktora u valjaonici alumijuma u Sevojnu je Sanja Bosiljčić, koja upravlja ekonomskim poslovima. Ona kaže da su u ovoj kompaniji žene ravnopravne.

"Pa nema muških i ženskih poslova u Impol Sevalu, iako je Ipol Seval deo metalskog kompleksa, sinonim za zaposlene muškog pola. U Impol Sevalu ukupno 20,9 posto su žene".

Kraj smene za žene u Impolu ne znači da je to kraj radnog dana, kaže Mira Nikitović, koju umesto odmora, kući ipak čeka praktično druga smena, sa mnoštvom poslova.

"Plus što živim na selu i moj muž radi privatan posao, znači zemljano posuđe, dođi da mi pomogneš, možeš li časkom, skuvaj gore dve kafe. Znači čeka me malinjak, čeka me napolju nešto u bašti, čeka me ručak, čeka me kuća, čeka me prašina, znači da ne pričam. Baš kao i ovaj svaku drugu ženu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: