Dinkić iz Hanovera: IT naš adut

Vlada Srbije donela je strategiju koja će omogućiti da Srbija bude najatraktivnija zemlja u regionu za ulaganje u IT sektor, izjavio je ministar Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 08.03.2013.

16:09

Default images

"Daćemo podršku da naši softveraši što pre dobiju sredstva kako bi svoje znanje mogli da naplate, i kako bi Srbija dobila jedan dobar izvozni proizvod", istakao je ministar Dinkić, koji je na sajmu Sajmu informacionih tehnologija CEBIT u Hanoveru predstavio Program razvoja IT industrije, usvojen na jučerašnjoj sednici Vlade.

On je rekao da je Vlada Srbije u Hanoveru pružila podršku srpskim kompanijama koje se bore da domaći softver izvezu na zahtevna inostrana tržišta.

"Industrija informacionih tehnolgija predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta ukupne strategije naše reindustrijalizacije i Hanover je bio prava prilika da taj program promovišemo čitavom svetu", kazao je Dinkić.

Ministar finansija je objasnio da usvojeni program podrazumeva da doprinosi i porezi na plate od druge polovine ove godine budu za trećinu niži nego što su sada za sve one koji rade u industriji softvera i u "autsorsingu".

Kako je naveo Dinkić, svim početnicima u IT sektoru biće omogućena bespovratna sredstva za tzv. "startapove", ukoliko imaju odgovarajuće investitore koji žele da podrže razvoj tih kompanija.

Dolazi nam "poslovni anđeo"

On je najavio je da će u aprilu u Srbiji biti održana dva velika skupa kojima će prisustvovati neki od najvećih investitora iz SAD iz čuvene Silicijumske doline i iz zapadne Evrope. Te kompanije će domaćim investitorima i preduzetnicima iz IT sektora predočiti najnovije modele investiranja i trendove koji su trenuto aktuelni u svetu.

Dolazak u Srbiju potvrdio je i Bred Feld, čovek koji je investirao u više od 100 kompanija kao "poslovni anđeo", i u više od 400 kompanija preko fondova, i koji je svetski "broj jedan" u pokretanju biznisa u ovoj industriji, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) je po deseti put organizovala nastup srpskih kompanija na najvećem svetskom sajmu informacionih i komunikacionih tehnologija - CEBIT, na kojem je od 2003. do 2011. godine učestvovalo 79 kompanija iz naše zemlje.

Na nacionalnom štandu Srbije predstavilo se sedam domaćih kompanija - 2D Soft, ASW, Belit, Comdata, Ešential Dots, Htec i Omnicom Solutions.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: