Nema povećanja minimalne cene rada

Udruženje poslodavaca Srbije, "Poslodavac" je ocenilo da u prvoj polovini ove godine ne treba povećati minimalnu cenu rada.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 08.03.2013.

14:33

Default images

Navodi se da za to nema mogućnosti zbog ekonomske krize.

Potpredsednik Udruženja Dragan Trivan rekao je na skupu u Privrednoj komori Beograda o mininalnoj ceni rada da najpre treba uskladiti stope poreza s minimalnom cenom rada, da bi se povećala zaposlenost.

Minimalna cena radnog sata u Srbiji je sada 115 dinara, a zahtev sindikata je da se poveća za 12,2 odsto, na 130 dinara, radi usklađenja sa inflacijom.

O povećanaju "minimalca" trebalo je da prošle nedelje raspravlja Socijalno-ekonomski savet, ali nisu došli predstavnici Vlade Srbije, te sednica nije održana.

Član Nacionalnog saveta za privredni oporavak Tomislav Milenković je rekao da se poslodavaci ne kažnjavaju iako je prosek primanja u nekim privrednim granama niži od minimalne cene rada.

Šefica grupe za zarade u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Danijela Rajković je ukazala da minimalna cena rada ima zakonsku snagu, te zaposleni imaju pravo na taj iznos čak i u slučaju bolovanja, kada se obično isplaćuje 65 odsto plate.

Kazne za nepoštovanje tog propisa su i do milion dinara.

Rajković je podsetila da su standardi za utvrđivanje minimalne zarade utvrđeni konvencijama Međunarodne organizacije rada (MOR). Ona je kazala da se priprema izmena Zakona o radu, i pozvala sindikate i poslodavace da dostave predloge.

Udruženje "Poslodavac" okuplja 43.000 preduzeća i preduzetnika, sa više od pola miliona zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: