Jeftini letovi "kamen u cipeli"

Iako je Srbija potpisnica sporazuma o otvorenom nebu, stižu signali da bi trebalo preispitati davanje dozvola aviokompanijama koje žele da lete iz Beograda.

Srbija

Izvor: Novi magazin

Petak, 08.03.2013.

13:17

Default images

Sve kako bi se očuvalo poslovanje JatAirways-a, piše Novi magazin.

Poslednji je dolazak u Beograd najavio EasyJet. Pitanje je da li, nakon potpisivanja sporazuma država može da se meša u izdavanje dozvola.

Petar Vojinović, vazduhoplovni novinar i autor vazduhoplovnog portala tanqosix.rs smatra da bi, ukoliko bi želela, država mogla da uskrati dozvolu.

"Ceo proces još nije dorečen. Takozvana administrativna primena ‘Otvorenog neba’ i dalje je u primeni u Evropi i kod nas. Ostaje samo opredeljenje puta ka EU u tom sklopu primenjivanja pravila oko liberalizacije vazdušnog saobraćaja, koja, istina, ni u Evropi nisu do kraja primenjena", kaže on.

Sa druge strane, u samom Jatu kažu da se ta kompanija "navikla" na poslovanje na otvorenom tržištu i dodaju da nemaju mogućnosti da utiču na dolazak drugih kompanija. Stručnjaci veruju da uskraćivanje dozvola ne može da naškodi Srbiji, ali i da na tržištu može da bude prostora za sve.

"Postoje različite kategorije putnika. ‘Backpackeri’ i vikend putnici nisu jedina kategorija. Postoje ‘biznis putnici’ kojima možda ne bi odgovarala neka buduća linija EasyJet-a nego im odgovara linija Jata, koji leti u centar grada i koji ima odlične ‘slotove’ po vremenu i koji takođe ima svoje mesto na tržištu", kaže Vojinović.

Uskraćivanje dozvola moglo bi da pošalje lošu poruku potencijalnim ulagačima. Klimava poslovna klima ionako ne impresionira potencijalne investotore, a svako državno mešanja i "degradiranja" postignutih standarda šalje suprotnu poruku od potrebne da bi se oni privukli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: