Svega za oko, malo za prosečan džep

Pad prodaje u automobilskoj industriji nije zaobišao ni nautiku, pa je tako prodaja luksuznih brodova kod nas u poslednjih pet godina pala i do 90 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

13:09

Default images

Na sajmu nautike u Beogradu više je posmatrača nego novih klijenata. Proizvođači radnih brodića kažu da je njihov sektor manje pogođen krizom i da kupaca i posla ima.

I u regionu situacija nije drugačija, a dok kriza ne prođe, nautika uglavnom preživljava od održavanja brodova i prodaje opreme.

Uvoznik koji je pre krize 2008. godine imao rekordnu prodaju od 115 plovila, vrednih od 20 hiljada dolara do milion dolara, prošle godine prodao ih je samo 16.

Prodavac Goran Vasić kaže daje nautika imala pad prometa između 80 i 90 odsto.

"Povećavaju se usluge, zato što pružamo usluge marine, zimavnika, servisa, transporta. Usluge se relativno drže, tu nema nekog pada", rekao je Vasić.

Na sajmu nautike ima svega za oko, ali malo toga za prosečan džep.

"Manje-više potražnja je ista jer to su čamci koji se koriste za neki rad, da li je to ribarenje ili bilo šta, oni se koriste. Ljudi to i dalje kupuju", kaže Ivan Ukropina, brodograditelj.

Slovenački zastupnik nekoliko američkih kompanija treći put izlaže na Beogradskom sajmu. Kaže da je u Sloveniji prodaja pala oko 90 odsto, ali je porasla prodaja gumenih čamaca, servisa i jeftinije opreme.

"Pad prihoda od prodaje brodova zatvaramo nekako sa ostalim prihodima i to nam omogućava da preživimo i sačekamo neka bolja vremena", kaže Rok Kociper, prodavac iz Slovenije.

Iako malobrojni, naši proizvođači kvalitetom i prilagođavanjem plovila svakom kupcu šire tržište i više od polovine proizvedenih plovila prodaju u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: