Bez šale: 1.april stara cena struje

U Srbiji još nisu završene sve neophodne procedure oko izbora javnog snabdevača, zbog čega se ne očekuje da bi struja mogla da poskupi od 1. aprila.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 08.03.2013.

12:24

Default images

U Elektroprivredi Srbije (EPS) čine sve što od njih zavisi da te procedure budu što pre okončane, da bi mogli podneti zahtev za poskupljenje električne enrgije, ali nije realno da one budu završene do 15. marta, rekao je na konferenciji za novinare direktor za distribuciju EPS-a Dejan Vasić.

Zbog toga se ne očekuje da će električna energija poskupeti od 1. aprila, jer je neophodno i da potrošači 15 dana pre odluke o poskupljenju, budu obavešteni o tome.

Upravni odbor EPS-a je krajem februara izabrao zavisno privredno društvo, u sastavu EPS-a, koje će se baviti javnim snabdevanjem potrošača po regulisanim cenama, ali je sada neophodno da Vlada Srbije da saglasnost na izbor tog snabdevača.

Očekuje se da bi vlada ove ili sledeće nedelje mogla da tu saglasnost, rekao je pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović.

Posle toga taj javni snabdevač mora da dobije licencu od Agencije za energetiku (AERS) za obavljanje delatnosti javnog snabdevanja i tek onda će ono biti u prilici da zatraži poskupljenje električne energije.

AERS-u je takođe potrebno određeno vreme da razmotri zahtev za korekciju cena struje i da izvrši analize i procene opravdanosti tog zahteva.
U EPS-u nisu želeli da prognoziraju datum do koga bi sve te procedure mogle da budu završene, što je preduslov za poskupljenje struje.

Prema procenama realno je očekivati da struja poskupi tek od 1. maja, a ranije je najavljeno da bi to trebalo da bude od 1. aprila i to za oko 10 odsto.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela 1. aprila 2011. godine u proseku 15 odsto, a pre toga u martu 2010. godina u proseku za 10 odsto.
Prosečna cena električne energije u Srbiji je 5,5 evrocenti po kilovat-času.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: