Kako sprečiti zelenaške kamate?

Mogućnost da Narodna banka Srbije, administrativno ograniči visinu kamatnih sto­pa na kredite privredi i građanima, naišla je na različite ocene ekonomista.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.03.2013.

10:39

Default images

Profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Fabris ocenio je da bi verovatno trebalo razmo­triti mogućnost da se propiše koja je maksimalno dozvoljena kamatna stopa, napominjući da to već po­stoji u Hrvatskoj , Makedoniji, SAD, velikom broju zemalja EU, a ima i Crna Gora na privremenoj osno­vi.

"Mislim da bi tako nešto trebalo doneti jer pojedine kamatne stope, ne generalno sve, ulaze u zonu zelenaških kamatnih stopa", rekao je Fabris . Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić istakao je da se striktno protivi ograničavanju kamatnih stopa "jer je ekonomska nauka odavno pokazala da svako administriranje cena, odnosno kamatnih stopa, vodi tome da potrošači na kraju plate još veću cenu jer banke nađu način da naplate efektivnu cenu kredita".

"To ne treba brkati sa onim što u svetu postoji, a to je 'plafoniranje' kamata, ali u kontekstu zabrane zelenaških kamata, što rade i razvijene industrijske zemlje. U ovom trenutku razmišljati o ograničavanju kamatnih stopa, mislim da bi bilo potpuno neracionalno, jer ovde nije problem cene kredita za prvoklasne klijente i iluzija je da treba da se gleda prosečna kamatna stopa", ocenio je Đukić.

Najgore prolaze mala i srednja preduzeća koja imaju lošu kreditnu istoriju, koja nisu servisirala dugove, rekao je on napominjući da su kamate ekstremno visoke za grupu visokorizičnih klijenata.

Đukić je naglasio i da građani plaćaju visoke kamate, pre svega oni koji su ušli u "spiralu visoke zaduženosti" i refinansiraju jedne kredite drugima, ali da se cena stambenih kredita zbg konkurencije snižava i da bi u skorijoj budućnosti Srbija po tome trebalo da bude na nivou EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: