Železara - A šefovi imaju 3.000 €

Sindikati železare prihvatili smanjenje zarada, ali traže "rampu" i za menadžere, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 07.03.2013.

10:22

Default images

Sindikati i menadžment Železare Smederevo potpisali su aneks kolektivnog ugovora kojim prihvataju umanjenje zarada za 20 odsto do kraja godine. Sindikalci zahtevaju da plate menadžera, koje su dostizale i 3.000 evra, država ograniči na nivo maksimalnih u javnim preduzećima.

"Ako radnici Železare, koji uvećavaju bruto društveni proizvod za pet odsto, mogu da primaju manje plate, tražimo od Vlade i resornih ministarstava da se maksimalna plata u Železari svede na maksimalnu platu u javnim preduzećima, što je 140.000 dinara. Do sada su neki menadžeri imali višestruko veće zarade, čak do 3.000 evra",

kaže Saša Čolić glavni poverenik ASNS.

Prosečna plata u Železari bila je oko 500 evra. Sindikati nemaju podatke koliko je trenutno angažovano radnika u čeličani.

"Od ponedeljka na posao se vratilo oko stotinak radnika, najviše u administraciji, čiji je zadatak nabavka sirovina za početak proizvodnje. Ostalih 5.000 ljudi biće pozivani po potrebi", rekao je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sidnikata metalaca.

Poslovodstvo je pokrenulo postupak nabavke sirovina za paljenje jedne visoke peći u aprilu. Sirovine će najverovatnije stići iz Ukrajine, a za to putovanje neophodno je bar mesec dana.

Novca za start visoke peći nema, pa se užurbano radi na podizanju kredita, čiji će garant biti država.

"Obavešteni smo na sastanku sa menadžmentom da se priprema dokumentacija za povlačenje kreditnih linija i transfer novca za proizvodni proces, za šta će država dati garancije", kaže Čolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: