Proglašen bankrot rudnika Grot

Rudnik olova i cinka Grot dobio je rešenje Privrednog suda u Leskovcu, kojim se proglasava bankrot tog rudnika.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 06.03.2013.

16:11

Default images

Najavljeno je da će na to rešenje uložiti žalbu.

Žalba će biti dostavljena Ministarstvu pravde, Visokom Savetu Sudstva, Predsedniku Privrednog apelacionog suda, Predsedniku Vlade Srbije, prvom potpredsedniku Vlade i drugim relevantnim institucijama, koje stite interese drzave, te institucijama koje prate korupciju.

Kako se navodi, rudnik Grot je do danas radio i poslovao normalno, u njemu je bilo zaposleno 296 radnika, redovno su isplaćivane zarade, porezi i doprinosi.

Grot je u stečaju od 2005. koji je sprovodio Centar za stečaj pri Agenciji za privatizaciju, a od decembra 2007. rudnikom upravljaju poverioci.

U Privrednom sudu u Leskovcu 1. marta je održano ročište na kojem se odlučivalo o mogućem bankrotu rudnika.

Ročište je održano na osnovu odluke Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 11. januara ove godine, kojom je konstatovano da najveći poverilac rudnika, preduzeće Trend kompani iz Jagodine, nije realizovalo Plan reorganizacije rudnika, koje je samo predložilo 2007. godine. Trend kompani je saopštila da je Plan reorganizacije u potpunosti ispunjen, o čemu su dokazi predati Trgovinskom sudu u Leskovcu 2008. godine.

Agencija za privatizaciju je nedavno ukazala da Trend kompani nije namirila dug drugim poveriocima u iznosu od 945.322.214,89 dinara i da nije svoja potraživanja uknjižila kao akcije.

Tim povodom je Trend kompani saopštila da je rezervisala sredstva (81 milion u novcu i 23.000 akcija) za namirenje poverilaca.

Ta sredstva, kako tvdi ta kompanija, « nisu podeljena jer to treba da uradi stečajni upravnik (Agencija za privatizaciju) kojoj je sud rešenjem i naložio da izvrši podelu sredstava prema konačnim presudama po parnicama koje vode poverioci čija potraživanja isti stečajni upravnik nije priznao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: