Uskoro rezani duvan iz niškog PM-a

Kompanija Filip Moris objavila je da počinje proizvodnju rezanog duvana na tržištu Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.03.2013.

14:18

Default images

Razlog za ovu poslovnu odluku je sve češći prelazak potrošača sa cigareta na jeftinije duvanske proizvode.

Prema rečima generalnog direktora Filip Morisa u Srbiji Pola Rajlija (Paul Riley) Fabrika Filip Moris u Nišu je prva fabrika ove kompanije u regionu istočne Evrope, Bliskog istoka i Afrike koja proizvodi ovaj tip duvanskih proizvoda.

Pored toga, fabrika u Srbiji je danas jedna od četiri fabrike u mreži Filip Moris Internešenela u svetu, specijalizovanih za proizvodnju rezanog duvana.

"Odluka o uvodjenju proizvoda rezanog duvana predstavlja odgovor na potrebe potrošača. Uočili smo jasan trend prelaska na jeftinije proizvode, budući da potrošači cigareta traže povoljnije ponude", istakla je zamenik generalnog direktora Jelena Pavlović.

Kompanija će, kako je navela, rezani duvan srpskom tržištu ponuditi u obliku dve robne marke - Filim Moris i Bond Strit.

Prema njenim rečima rezani duvan koji će se prodavati u konzervama na tržištu će koštati oko 420 dinara, što je dovoljno da se napravi oko šest paklica cigareta.

Prema toj računici paklica cigareta napravljena od rezanog duvana u ovom slučaju bi koštala oko 70 dinara, što je daleko niže od najniže cene paklice koja trenutno iznosi 135 dinara na tržištu Srbije.

Na pitanje novinara za koliko je procenata zabeležen pad prodaje cigareta na domaćem tržištu, ona je navela da je njihova procena da je na tržištu Srbije opala prodaja cigareta za oko devet odsto.

Prema njenim rečcima, takodje je uočena i distribucija rezanog duvana na crnom tržištu, odnosno na pijacama, zbog čega je država takodje na gubitku jer ne ubira prihode od poreza i akciza.

Primera radi, kako je navela, na jedan kilogram rezanog duvana koji je u prometu na pijacama država izgubi oko 8.000 dinara, a na oko jedan procenat pada prodaje cigareta, gubici države su oko 10 miliona evra.

Na pitanje novinara kakav je stav kompanije o disbalansu u izvozu cigareta koji već duže vreme postoji sa Hrvatskom, ona je rekla da je do sada sa tom zemljom primenjivan trgovinski sporazum u okviru CEFTA, ali da će u julu, ulaskom Hrvatske u EU taj sporazum prestati da se primenjuje.

Prema njenim rečima, trenutno su u toku pregovori sa EU o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom, i postoji inicijativa Brisela da se sadašnja carinska stopa na uvoz cigareta iz EU od 57,6 odsto smanji.

Filip Moris se svuda u svetu zalaže za liberalizaciju tržišta, pa je tako i u Srbiji, navela je Pavlović i dodala da je na državi da proceni i analizira kakve bi eventualne efekte na domaću ekonomiju mogla da ima jedna takva odluka.

Generalni direktor Filip Morisa u Srbiji Pol Rajli je najavio i organizacione promene u vrhu rukovodećeg tima kompanije, navodeći da će on od 1. aprila otići iz Srbije kako bi preuzeo novu poziciju u Aziji, a na mesto generalnog direktora Filip Morisa za Srbiju i južnu i centralnu Evropu dolazi Stejsi Kenedi (Stacey Kennedy).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: