AIK banka najbliža preuzimanju RBV?

Dve banke u igri za preuzimanje RBV. Nezvanično, najizvesnija AIK banka, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

09:38

Default images

U najuži krug kandidata za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine ušle su dve banke, ali su njihova imena zasada poslovna tajna - kaže za „Novosti“ Zoran Radoman, vojvođanski sekretar za finansije.

Reč je o bankama iz kruga od četiri finansijske institucije koje su, i do sada, pominjane kao one koje su pokazale interesovanje za preuzimanje RBV. To su: Sosijete ženeral, Unikredit, Kredi Agrikol i AIK banka. U Ministarstvu finansija nisu želeli da komentarišu ove navode, a sami bankari nerado pričaju o eventualnom preuzimanju depozita Razvojne banke Vojvodine, ne želeći zvanično da potvrde svoju zainteresovanost.

Ipak, nezvanično se kao „najizvesniji igrač“ pominje niška AIK banka. Jer, Razvojna banka Vojvodine orijentisana je na klijente sa područja pokrajine, gde joj se nalaze i filijale. AIK banka Niš, pak, više pokriva centralni i južni deo Srbije. Osim toga, preduzeće „Sunoko“ koje posluje u okviru novosadske „MK grupe“ ima značajan udeo u vlasništvu AIK banke. Tačnije, uz grčku ATE banku, koja ima 20 odsto vlasništva, „Sunoko“ poseduje 12,57 odsto akcija AIK banke Niš. Svi ostali vlasnici imaju ispod 7,5 odsto akcija.

Banka, koja na kraju postigne sporazum sa Ministarstvom finansija, na sebe će preuzeti osigurane i neosigurane depozite i kvalitetnu aktivu Razvojne banke Vojvodine: državne hartije, gotovinu, kreditne partije najkvalitetnijih dužnika među stanovništvom. Republika i Pokrajina emitovaće obveznice vredne od sedam do devet milijardi dinara, a kupac će biti banka spremna da ih kupi po najnižoj ceni. Očekuje se da će cela transakcija da bude okončana najkasnije prvih dana aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: