Prenos fiksnog broja tek od 2014?

RATEL je operaterima fiksne telefonije u Srbiji uputio predlog kojim se rok za uvođenje prenosivosti fiksnih brojeva odlaže za april 2014, saznaje Beta.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2013.

19:37

Default images

Predlogom Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL), prema informacijama agencije Beta, predviđeno je da Telekom Srbije započne faznu realizaciju tog zadatka od 1. oktobra ove godine, a da je završi do 31. marta 2014. godine.

Primena pravilnika o prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji trebalo je da počne 1. decembra 2012. godine, ali je odložena jer Telekom Srbije, koji ima najveće učešće na srpskom tržistu fiksne telefonije, nije bio spreman za to.

Direktor RATEL-a Milan Janković je agenciji Beta potvrdio da je operaterima fiskne telefonije upućem predlog i da u narednih dva do tri dana očekuje odgovore, ali je istakao da pre završetka konsultacija ne može da iznese više detalja.

Kako je dodao Janković, o problemu odlaganja uvođenja prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji razgovarao sa predstavnicima Ministarstva trgovine i telekomunikacija, nakon čega je upućen predlog operaterima.

U Srbiji rade, pored Telekoma Srbije, usluge fiksne telefonije pružaju još tri kompanije - SBB, Telenor i Orion telekom.

Kablovski operater SBB počeo je da pruža usluge fiksne telefonije u decembru 2012. godine, telekomunikaciona kompanije Telenor početkom 2011. godina, a usluge pruža i Orion telekom, ali je njihovo učešće u tom segmentu tržišta malo.

Primena pravilnika o prenosivosti omogućila bi korisnicima da promene operatera uz zadržavanje istog telefonskog broja. Ta usluga u mobilnoj telefoniji uvedena je u julu 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: