Porez umesto pretplate za RTS?

Umesto pretplate za javni servis, kao do sada, građani Srbije bi ubuduće mogli da plaćaju porez.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

11:01

Default images

Iako ova mera još uvek nije uvedena, najverovatnije je da će ova finansijska obaveza biti “razrezivana” na osnovu vlasništva nad nekretninama.

Profesor na Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijske strategije Rade Veljanovski rekao je da bi problemi oko finansiranja Javnog servisa mogli da budu rešeni donošenjem novog zakona o medijima, čiji je nacrt usvojen ove nedelje.

Umesto dosadašnje pretplate, Veljanovski je kao način za stabilno finansiranje RTS-a naveo plaćanje poreza, a za dnevni list Alo objasnio je kako bi taj mehanizam trebalo da funkcioniše.

"Radna grupa trenutno razmatra mehanizme kojima bi se problem održavanja i funkcionisanja Javnog servisa rešio finansiranjem kroz poreski sistem. Ideja je da ubuduće osnov bude vlasništvo nad nekretninama. Po tom osnovu se podrazumeva da građani Srbije, koji su poreski obveznici, mogu da primaju radio i televizijski program. Umesto dosadašnjeg načina, plaćanje ići će kroz poreski sistem, ali još ne znamo kako. To je načelna ideja i sa ministarstvima tražimo način da se to reši, pošto bi, za razliku od poreza na godišnjem, ovaj porez trebalo da se plaća na mesečnom nivou", objasnio je Veljanovski.

Sa druge strane, predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije “Ujedinjeni televizijski eksperti” Aleksandar Vlajković kaže da je ova ideja “najblaže rečeno, veoma loša”.

"Ta metoda bi možda imala smisla u nekim drugim vremenima, ali ne sada i ovde. Pa, zar treba ljudima da ulaze u kuće, popisuju stvari i prodaju nameštaj, frižidere i šporete, zato što ne plaćaju ovakav RTS, koji po programu koji emituje nije Javni servis i nejasno je po kojem je osnovu uopšte dobio pravo da naplaćuje pretplatu", kaže Vlajković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

261 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: