Rakete za Emirate za godinu, dve

Serijska proizvodnja visokosofisticiranih protivoklopnih raketa ALAS za Ujedinjene Arapske Emirate trebalo bi da počne za jednu i po do dve godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.02.2013.

16:07

Default images

"Prema ugovoru koji imamo, prvo ide faza razvoja, nakon koje idemo u fazu proizvodnje i zatim isporuku. Imamo dosta tesne rokove, a očekujemo da se faza razvoja završi za godinu i po do dve godine, a onda da se započne serijska proizvodnja i isporuka", rekao je pomoćnik generalnig direktora Jugoimport SDPR - a Nenad Miloradović.

On je kazao da Jugoimport SDPR ne može da iznosi podatke o tome koliko raketa će biti isporučivano Emiratima.

"Ali mogu da kažem da su u pitanju značajne količine, što samih raketa što ostatka sistema: lansera, komandnih mesta...", naveo je Miloradović dodajući da će Emirati biti prvi kupac.

On je kazao da je u planu i zajednički razvoj i ostalih izvedenih verzija raketa ALAS, raketa manjeg dometa - Lorana od devet kilometara i raketa većeg dometa, koje su kompatibilne sa arhitekturom sistema, kao i da se planira zajednički razvoj druge vrste 'vođenog' naoružanja.

"Tako da dosta očekujemo od saradnje sa Emiratima i oni dosta očekuju od nas", istakao je Miloradović. Miloradović je kazao da trenutno postoji samo jedan ovakav sistem u svetu, izraelski "Spajk N-los", koji se uvodi u operativnu upotrebu, a koji ima vrlo sličnu koncepciju kao ALAS. Koristi se optički kabal za navođenje projektila prenošenjem slike sa senzora u nosu rakete i dometa je 25 kilometara.

Prema njegovim rečima, ranije su postojala dva poznata projekta slične koncepcije, francuski "Polifrem" i američki "Fog-M".

"Mi smo sa Emiraćanima napravili pravi partnerski odnos i prema njima nemamo tajni. Oni će biti uključeni u sve faze razvoja i njima će biti dostupna sva naša znanja i sve naše tehnologije", rekao je Miloradović odgovarajući na pitanje novinara - zašto su se UAE opredelili da baš kod nas ulažu u razvoj takvog raketnog sistema.

"Misilim da su oni prepoznali potencijal svog našeg kadra i znaju kakvim tehnologijama raspolažemo", naveo je Miloradović.

U razvoju i proizvodnji raketnog sistema ALAS učestvovaće sve naše firme iz raketne i vazduhoplovne industrije sa svojim kooperantima. Na primer, letelice će praviti pančevačka Utva, glave za navođenje i blokove upravljanja zemunski Teleoptik, kazao je Miloradović dodajući da će Krušik iz Valjeva praviti bojeve delove - bojevu glavu i upaljač i obavljati završnu montazu rakete.

Ostatak sistema - lansere, komandna mesta, elektronske i druge senzore - proizvodiće Jugoimport sa svojim kooperantima.

On je dodao da će najmanje pet značajnih softverskih firmi biti uključeno u projekte za razvoj ALAS - a, kao i da će u razvoju biti uključeno i Ministarstvo odbrane, VTI i Generalštab Vojske Srbije, koji će takođe biti korisnik ALAS - a, pomoci da se rafiniraju njegove upotrebne karakteristike.

Raketa je manjih dimenzija, ali ima veliku bojevu glavu koja može da uništi svaki savremeni tenk i buduće tenkove, ali i utvrđena mesta.
Lansirna rakete je dugačka oko 2,3 metra, kalibra 175 milimetara i imaće domet od 25 kilometara, kazao je Miloradović.

Raketa je teška u letu oko 60 kilograma, a maksimalna njena brzina u letu je oko 180 metara u sekundi, zahvaljujući turbomlaznom motoru.
U Jugoimportu nisu želeli da preciziraju vrednost celog projekta sa UAE, ali će, prema nekim ranijim najavama državnih zvaničnika, vrednost projekta dostici oko 220 miliona dolara, tokom naredne četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: