Da li Jat blokira Izidžet?

Britanska loukost avio-kompanija Izidžet podnela je zahtev da joj se odobri let na relaciji Beograd-Milano, međutim, veliko je pitanje da li će dozvolu i dobiti

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

14:56

Default images

Ove nedelje nedelje bi trebalo da dobije odgovor iz Ministarstva saobraćaja.

Na sajtu Izidžeta je već sada moguće rezervisati let, iako je pitanje da li će dobiti dozvolu, budući da Jat već leti na toj relaciji.

Aviokarte za let Beograd-Milano Jatom skuplje su nego što bi to bio slučaj sa Izidžetom, pa bi ova kompanija bila direktna konkurencija domaćoj kompaniji.

"Lou kost kompanije, koje podnesu zahtev, uglavnom dobiju dozvolu ukoliko postoje mogućnosti. Međutim, na traženoj relaciji Jat već leti, a mi ne želimo da ugrozimo interes zemlje i Jata", kaže Milutin Popović, pomoćnik ministra saobraćaja.

Vlada Srbije razmatra ideju da sa starim Jatovim avionima i državnim avio-prevoznikom Aviogeneksom, bude formirana lou-kost kompanija, koja bi letela sa aerodroma Batajnica.

Petar Vojinović, novinar i bloger smatra da je država poklekla pred pritiscima zaposlenih da se Jatu zadrži monopolistički status, dodajući da Izidžet teško može da ugrozi Jat jer bi leteo na jednoj liniji.

"Oni smatraju da je sporazum o otvorenom nebu, ratifikivan 2009. godine, išao na štetu Jata, što ne znači i na štetu putnika koji su leteli po nižim cenama od Jatovih. Pitanje je koliko će drastična biti nova stategija monopolističkog očuvanja Jata i da li će zaustaviti započetu liberalizaciju vazdušnog saobraćaja. Ideja o državnoj lou-kost kompaniji je pogrešna i neodrživa", smatra Vojinović.

Podsetimo, britanska niskotarifna avio-kompanija Izidžet (easyJet) najavila je da će od 19. aprila početi sa letovima na liniji Beograd - Milano Malpensa. Kako je saopšteno, ovim potezom Beograd postaje nova tačka u širokoj mreži destinacija Izidžeta u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: