Kao devedesetih: Haraju šverceri

Obim "sive" ekonomije na severu Vojvodine je alarmantan, kažu iz Udruženja trgovaca Subotice i severne Bačke.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

21:25

Default images

Zbog toga, kako se navodi, svakoj drugoj legalnoj trgovačkoj radnji u narednim mesecima preti zatvaranje.

Dok je promet u trgovini na nivou Srbije manji čitavih 30,4 odsto u odnosu na 2008. godinu, u Subotici, ali i na teritoriji Apatina, Sombora, Kikinde i Horgoša, buja nezapamćen šverc nalik onome iz devedesetih godina prošlog veka, piše novosadski Dnevnik.

"Postoje otvorene pijace – buvljaci na kojima se usred bela dana prodaju ogromne količine necarinjene robe, na koju prodavci ne plaćaju PDV, niti su registrovani za obavljanje trgovinske delatnosti. Osim buvljaka, po kućama u užem gradskom jezgru i na periferijima postoji i više stotina ilegalnih trgovinskih radnji prepunih robe iz Mađarske".

Među robom koja se prodaje dominiraju meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, mleko i mlečni proizvodi, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića i ostale kućne potrepštine. U cene te robe nije zaračunat PDV, na akciznu robu nisu obračunate akcize, a prodavci robu prijavljuju na carini pri izlasku iz Mađarske da bi dobili povrat od 27 posto PDV-a, koliko iznosi stopa tog poreza u Mađarskoj. Ta ista roba se ne prijavljuje na našoj carini već kroz ilegalne kanale ulazi u Srbiju, čime se izbegava plaćanje poreza, carine, obavljanje neophodnih analiza uzoraka osnovnih životnih namirnica... Ona se zatim pojavljuje na buvljacima i u ilegalnim prodavnicama u proseku 20 do 45 odsto jeftinija od robe u legalnim, usled čega je građani sve više kupuju, dok u legalne radnje ulaze uglavnom samo da bi pazarili hleb, štampu i ostale sitnice, piše list.

Udruženje trgovaca Subotice i severne Bačke je ocenilo da nadležne inspekcije i policija ne rade ništa značajno na suzbijanju bujanja šverca koji nanosi ogromnu štetu legalnim trgovcima, ali i republičkom budžetu.

Kako navode, nastavlja se praksa iz prethodnih godina da se pojedinci bogate na švercu i kriminalu, dok se legalni privredni subjekti, kojima je zbog šverca značajno pao promet, sve više pritiskaju brojnim administrativnim obavezama, troškovima, taksama i naknadama, ukazali su trgovci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: