"Imamo sve za šeikove čipove"

U Nišu, nekadašnjem gradu elektronike, spremni su za proizvodnju čipova, ukoliko Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima postigne dogovor o otvaranju fabrike.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 21.02.2013.

21:02

Default images

Za novu fabriku imaju i stručnjake i proizvodne hale.

"Iz niške Elektronske industrije uputili su pismo Aleksandru Vučiću, prvom potpredsedniku Vlade Srbije, i predočili mu prednosti EI".

Božidar Petrović, direktor Elektronske industrije, kaže da Niš ispunjava uslove da se investicije u IT uspešno realizuju.

"Grad ima veliki broj visokoobrazovanih kadrova svih profila, elektronaca, mašinaca, hemičara, fizičara i drugih. EI je još pre trideset godina proizvodila mikrokomponente i čipove, a ovde se i danas rade video i opto-komponente i sklopovi za namensku industriju", naveo je Petrović u pismu.

Prednost Niša je povoljna lokacija, zbog blizine međunarodnih auto-puteva i pruga, i civilnog aerodroma "Konstantin Veliki“.

U nekadašnjem elektro-gigantu podsećaju da su svojevremeno zapošljavali preko 1.200 viskostručnih kadrova, od kojih je bilo 600 elektroinženjera. Većina njih, u punoj snazi i sa značajnim iskustvom, mogli bi sada da se ponovo angažuju.

U celoj Elektronskoj industriji u Nišu čak 120.00 kvadrata fabričkog prostora godinama čeka investitora koji bi instalirao opremu i započeo proizvodnju.

Za poslednjih deset godina Elektronski fakultet u Nišu, iznedrio je preko 1.700 elektro-inženjera različitih smerova.

" U proseku, godišnje 170 studenata diplomira, ali se veoma mali broj njih potom zaposli ", kaže dr Zoran Perić, prodekan Elektronskog fakulteta u Nišu.

Podsetimo, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić rekao je da će budući ugovori sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vezani za ulaganja u veliku fabriku čipova, što bi bila najveća investicija u Srbiji u poslednjih 35 godina.

"Možda bi to bilo spasonosno rešenje za Srbiju", rekao Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: