Otpis kamata za struju od 1. marta

Otpis kamata na dugove za struju stupiće na snagu odmah kada Upravni odbor Elektroprivrede Srbije odobri tu odluku, kažu iz EPS-a.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

18:10

Default images

V.d. generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović izrazio je očekivanje da će UO na sutrašnjoj sednici prihvati tu odluku vlade.

Otpis kamata na dugove struju iz 2012. godine, prema predlogu Vlade Srbije, treba da počne da važi od 1. marta.

"EPS je dobio taj predlog Vlade. Na sutrašnjoj sednici UO EPS-a je da donose odluku o tome i da precizira tačnu proceduru, kako da u okviru EPS-a primenimo i sprovedemo taj zaključak Vlade," rekao je Obradović i dodao da ne može da prejudicira kakva će biti odluka UO, ali da očekuje da će ta mera ubrzo posle prihvatanja, početi da se primenjuje.

On je naveo da se prema procenama EPS-a radi se o otpisu kamata za struju iz 2012. godine, vrednim oko sedam milijardi dinara.

EPS godinama čini slične ustupke građanima i privredi Srbije, naglasio je on i naveo da je samo u poslednjih osam godina, to javno preduzeće kroz niže tarifne cene električne energije građanstvu i privredi subvencionisalo oko šest milijardi evra.

"To je razlika u novcu koju je EPS mogao da ostvari da je prodavao struju na otvorenom tržištu, po tržišnim cenama," precizirao je Obradović.

Ideja Vlade kada je reč o otpisu kamata je da sa jedne strane EPS pomogne građanima i privredi da izađu iz dugovanja, a sa druge strane, će ta mera otvoriti EPS-u mogućnost da podvuče crtu i da proba da naplati stara potraživanja, objasnio je Obradović.

On je naveo da potraživanja EPS-a, starija od 60 dana iznose skoro 80 milijardi dinara, i dodao da ako bi EPS uspeo da naplati značajan deo tih dugova, to bi popravilo finansijsku situaciju kompanije i onda bi bila mnogo manja potreba za kreditnim zaduženjem za tekuću likvidnost preduzeća.
Ukupna potraživanje EPS-a trenutno su oko 120 milijardi dinara, a dugovi preduzeća u restrukturiranju iznose više stotina miliona evra.

EPS je već nekoliko puta saopštio da je toj kompaniji hitno potrebno kreditno zaduženje od 30 milijardi dinara za tekući likvidnost, jer tom preduzeću trenutno u novčanom toku nedostaje oko 50 milijardi dinara. (Kraj) sab/nj

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: