Muškarcu 100, ženi 96 dinara

Zaposlene žene u Srbiji su kvalifikovanije, ali i pored toga zaradjuju manje od muškaraca.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.02.2013.

14:09

Default images

Na svakih 100 dinara koje zaradi prosečan zaposleni muškarac, prosečna žena zaradi 96,7 dinara, pokazalo je istraživanje Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Kada se uporede žene i muškarci sa istim osobinama vezanim za tržište rada, jaz se u Srbiji poevćava na 11 procenata na štetu žena, navedeno je u analizi istraživačkog projekta "Jaz u zaradama izmedju žena i muškaraca", koji će FREN sutra predstaviti javnosti.
Platni jaz izražen je i u javnom sektoru (7,5 odsto), ne samo u privatnom (11 odsto), iako je najizraženiji jaz ipak onaj na vrhu distribucije zarada u privatnom sektoru, gde su zarade žena 14 odsto niže od zarada muškaraca.
Ovaj jaz obično se tumači kao posledica diskriminacije, pogotovo one koje deluje tako da se ženama manje vrednuju isti nivo obrazovanja ili stepen kvalifikacija, ili se manje vrednuju zanimanja u kojima su one više zastupljene.
Analizom je utvrdjeno da se u Srbiji prisustvo korigovanog, stvarnog jaza u zaradama, ne može objasniti ovom vrstom diskriminacije, već da on postoji uglavnom usled razlika u vrednovanju takozvanih "neopažljivih" osobina.
Radi se o ponašanju žena i muškaraca na tržištu rada, koje poslodavci nagradjuju kod muškaraca, odnosno "kažnjavaju'' kod žena jer, na primer, žene mogu biti manje fleksibilne u pogledu radnog vremena ili službenih putovanja zbog obaveza u porodici.
Autori analize zaključuju da je u Srbiji, kao i u Makedoniji i Crnoj Gori prisutan trend suprotan onom koji se javlja u razvijenim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: